Fermierii români au ajuns în pragul disperării din cauza pestei micilor rumegătoare, ciuma oilor. Deja a avut loc o primă discuție între fermieri și reprezentanții ANSVSA și ministrul agriculturii, Florin Barbu. Un fermier din Giurgiu și-a exprimat revolta, miercuri, la Antena 3 CNN față da faptul că ANSVSA a luat măsuri târziu și, în consecință, focarele s-au extins. Mai mult, el a acuzat că angajații ANSVSA vor să omoare oile, "munca de-o viață" a fermierilor.
"Am discutat cu mediul bancar și cu ASF și am găsit o formulă agreată privind prima măsură, un mecanism prin care se pune la punct un sistem de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară. Creștem gradul de garantare de către FGCR la 100% din fondurile puse la dispoziția Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură și producția românească. În plus, creditul va putea fi utilizat și pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil, fără a avea presiunea ratelor și dobânzilor pot beneficia de această formă de creditare și fermierii care înregistrează credite restante, potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condițiile ca aceștia să dețină un proces-verbal de constatare a calamităților în acest an", a declarat Florin Barbu.
Ministrul a anunțat și o altă măsură venită în sprijinul fermierilor, care se referă la suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR.
Legat de problema ciumei oilor, luni va avea loc o discuție cu premierul Marcel Ciolacu. Între timp, o delegație ANSVSA va merge la discuții în Arabia Saudită și Iordania, pentru ca aceste țări să nu oprească importul animalelor.
Un fermier din Giurgiu a criticat la Antena 3 CNN faptul că aceste discuții au loc prea târziu.
"(ANSVSA - n.r.) Trebuia să meargă puțin mai înainte în patru țări – Iordania și încă trei țări. Trebuia să oprească focarul de acum 30 de zile, de când noi am avut întâlnire la ANSVSA și ne-a promis că se vor face eforturi mari. N-a făcut absolut nimic.
A plecat focarul de la Tulcea și a ajuns la Timiș. Este strigător la cer, nu și-au făcut datoria absolut deloc. Pe urmă (focarul – n.r.) a venit în Ialomița, apoi Prahova. Deci de la o zi la alta auzim (de noi focare – n.r.).
Noi am luat analize noi ieri și le-am trimis în străinătate pentru că nu avem încredere. Nu putem să mergem să-i luăm munca pe viață omului", a declarat fermierul.
Mai mult, acesta acuză că sunt interese pentru a se proteja interesele fermierilor din alte țări.
"Cum a plecat încărcătură de animale bolnave de la Tulcea și s-a dus la abatorizare Timiș. Ba mai mult, avem niște informații de la un de la un domn primar din localitatea Stejarul, județul Tulcea, când au fost prinși niște turci care fac comerț cu ovine din Bulgaria, cu formulare de mișcare în buzunare. Alea nu se găsesc decât la medicul veterinar. Cum au ajuns acele formulare de mișcare în buzunarul comerciantului?
Este strigător la cer. De aia am și ținut neapărat să ne întâlnim cu primul ministru, că este singurul om care poate să ia măsuri", a declarat fermierul.
Autoritățile au descoperit marți un nou posibil focar de pesta micilor rumegătoare la o fermă din Timiș. Au fost prelevate probe, iar acum, peste 600 de oi ar trebui să fie sacrificate și îngropate.
Pe motiv că doar un buletin a ieșit pozitiv, din cele patru, reprezentații Asociației Ovinelor din România s-au opus deciziei de a omorî animalele.
Momentan s-a stopat orice export spre Iordania, Arabia Saudită, Libia și Iranul.
În cazul în care nu vor ajunge la un numitor comun cu premierul Marcel Ciolacu, fermierii amenință că vor ieși în stradă.
Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele şi caprinele. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.