"Pot să beneficieze de această ordonanță și persoanele fizice și cele juridice care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Se suspendă la cerea debitorului cu până la 9 luni, dar nu mai mult de 31.12.2020.
Am făcut acest lucru pentru că s-ar putea să fie persoane care doresc doar să suspende doar pe o perioadă de o lună, două sau trei luni.
Suspendarea plății se acordă doar debitorilor ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia de COVID-19. Este o plajă largă de persoane fizice care vor putea să acceseze această facilitate.
Cererile se vor putea face cel mai târziu până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României", a previzat Florin Cîțu.
Solicitarea pentru amânarea ratelor se poate depune până la încetarea stării de urgenţă, electronic sau telefonic, fără a fi nevoie de semnarea unor acte adiţionale.
Florin Cîțu a precizat că dobânzile se vor eșalona.
„Articolul 4 a stipulat: dobânda datorată de debitori, corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci, se vor adăuga creditului, dar se eșalonează pe toată durata creditului.
Efortul nu va fi foarte mare imediat pentru a plăti această sumă. Excepție la creditele ipotecare pentru care se plătește eșalonat până la maxim cinci ani”, a mai spus ministrul Finanțelor.