Antena 3 CNN Politică Ciolacu, mesaj către investitorii britanici: România e o destinaţie sigură în care să vă aduceţi banii şi să faceţi profit

Ciolacu, mesaj către investitorii britanici: România e o destinaţie sigură în care să vă aduceţi banii şi să faceţi profit

G.M.
3 minute de citit Publicat la 15:02 13 Noi 2024 Modificat la 15:02 13 Noi 2024

România este o destinaţie sigură în care să vă aduceţi banii şi să faceţi profit, a transmis prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru la Londra, investitorilor britanici.

Ciolacu a participat, alături de Lordul Primar al Londrei, Alastair King, la deschiderea Forumului economic româno - britanic.

"Peste 1,2 milioane de români au ales să trăiască, să studieze sau să muncească în Regatul Unit. Sunt oameni care contribuie activ la dezvoltarea societăţii şi economiei britanice. Oameni care excelează atât la nivel academic, cât şi profesional, comunitatea românească fiind bine integrată în multe sectoare importante, cum ar fi: sistemul financiar-bancar, mediul antreprenorial, sistemul sanitar, zona construcţiilor sau IT. Astfel, limba română a ajuns în topul celor mai vorbite trei limbi din Anglia şi Ţara Galilor", a afirmat Ciolacu, scrie Agerpres.

Premierul a punctat că interesul său este să reducă numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate, având în vedere că economia României are nevoie de oameni profesionişti, serioşi, pe care orice companie se poate baza.

"De aceea, o spun direct, aşa cum spui unor prieteni: interesul meu ca premier este să reduc numărul românilor care pleacă la muncă în străinătate. Şi, pentru asta, îmi doresc ca astăzi să reuşim împreună să convingem tot mai mulţi şefi ai marilor companii britanice că România este o ţară foarte bună pentru investiţii. În acest fel, avem o relaţie win-win: dumneavoastră găsiţi noi oportunităţi de dezvoltare în România, iar noi ne păstrăm forţa de muncă acasă şi creştem economia locală", a spus Ciolacu.

Ca argument, el a precizat că în ultimii ani dezvoltarea economiei româneşti a dus nivelul veniturilor din multe industrii aproape de media europeană. "Sunt domenii în care chiar am depăşit acest nivel. Avem salarii de 2-3.000 de euro pentru ingineri, dar şi pentru alte categorii profesionale. Construim autostrăzi, spitale şi şcoli moderne, creştem calitatea serviciilor publice", a subliniat Ciolacu.

În acelaşi context, premierul a subliniat potenţialul cooperării în domeniul energiei.

"De exemplu, comerţul bilateral a crescut în primele şapte luni ale anului cu aproximativ 9%. Mai mult, în actualul context global, foarte complex, legat de producţia energetică durabilă, nu pot să nu salut interesul Regatului Unit pentru România. Dintre investiţiile majore pe piaţa românească aş oferi exemplul Rezolv Energy care, prin investiţia de la Arad, vor construi cel mai mare parc de energie solară din Europa. Suntem a doua ţară independentă energetic din UE, cu doar 28% importuri, faţă de media UE de 57%. Complementar, România este al doilea cel mai mare producător de gaze din UE, iar obiectivul nostru este să devenim independenţi energetic până în 2030. Acesta este un avantaj de proporţii pentru orice investitor. Aşadar - mesajul meu pentru dumneavoastră este simplu şi clar: România este o destinaţie sigură în care să vă aduceţi banii şi să faceţi profit!", a declarat Ciolacu.

Premierul a adăugat că guvernanţii de la Bucureşti îşi doresc ca România să fie un partener cheie al Marii Britanii în regiunea Mării Negre sub aspect economic şi energetic.

"Ne dorim să transformăm România într-un hub regional la Marea Neagră, un furnizor de stabilitate, promotor al democraţiei, precum şi un actor cheie în domenii precum cel energetic, al digitalizării şi al apărării. Ne dorim astfel să fim un partener cheie al Marii Britanii în regiunea Mării Negre sub aspect economic şi energetic. Este valabil şi prin prisma viitorului proces de reconstrucţie a Ucrainei", a afirmat Ciolacu.

Premierul a accentuat şi importanţa proiectelor destinate tranziţiei către economia verde şi tehnologiilor inovative.

"România este în proces de tranziţie către o economie verde, care implică schimbări ale modelelor de business, prin accentuarea investiţiilor în tehnologii inovative. Vedem un potenţial semnificativ de cooperare, spre exemplu, în ceea ce priveşte dezvoltarea sprijinului pentru IMM-uri. Putem construi împreună incubatoare de afaceri şi să facem un schimb de bune practici în domeniul finanţării şi al politicilor de sprijin pentru sectorul antreprenorial, transfer tehnologic şi digitalizare", a spus Ciolacu.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole