Antena 3 CNN Politică Ciolacu îl ironizează pe Iohannis, care are nevoie de votul PSD ca să poată candida la Senat. Cei doi s-au ignorat la Ateneu

Ciolacu îl ironizează pe Iohannis, care are nevoie de votul PSD ca să poată candida la Senat. Cei doi s-au ignorat la Ateneu

de Vasile Marcu    |   

Marcel Ciolacu a vorbit miercuri pentru prima dată despre posibilitatea schimbării legii pentru ca preşedintele Iohannis să poată candida la alegerile Parlamentare fără să îşi dea demisia. Premierul a spus că nu a discutat cu Nicolae Ciucă despre acest lucru. „Bănuiesc că preşedintele nu vrea să candideze pe lista PSD”, a spus Ciolacu. Surse parlamentare au spus pentru Antena 3 CNN că PNL ar urma să introducă amendamentul pentru ca Iohannis să poată candida. Aceeași completare a legii i-a permis și lui Ion Iliescu să candideze în urmă cu 20 de ani.

Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă şi Klaus Iohannis au participat, miercuri dimineaţă, la aniversarea Curţii de Conturi, organizată la Ateneul Român. Ciolacu l-a luat peste picior pe Iohannis, la sosire, însă, la câteva minute după el, când a sosit, Klaus Iohannis a ignorat întrebările presei despre candidatura sa la alegerile parlamentare din 1 decembrie, pe primul loc la Senat pe listele PNL.

Apoi, Iohannis şi Ciolacu s-au ignorat vizibil, lăsând un loc gol între ei, în loja Ateneului. 

„Nu am discutat despre candidatura lui Iohannis pentru un post de senator pentru că, presupun, că peşedintele Iohannis nu vrea să candideze pe listele PSD. Nici PSD (n.r. - nu vrea ca Iohannis să candideze pe listele sale)”, a declarat Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis vrea să candideze la Senat, pe listele PNL, dar nu doreşte să demisioneze din funcţie pentru acest lucru, aşa că are nevoie de o modificare a legii electorale astfel încât să poată candida ca independent pe listele unui partid, după modelul folosit de Ion Iliescu după ultimul său mandat. 

Problema lui Iohannis şi a PNL este că termenul limită de depunere a listelor pentru parlamentare este 17 octombrie, deci o astfel de lege trebuie aprobată în mai puţin de o lună, în condiţiile în care este lege organică şi are nevoie şi de un număr mare de voturi pentru a trece de Parlament. Fără sprijinul PSD, un astfel de proiect nu are cum să fie adoptat şi candidatura lui Iohannis este imposibilă dacă nu are susţinerea lui Marcel Ciolacu. 

Surse parlamentare au dezvăluit pentru Antena 3 CNN că PNL va introduce zilele acestea un amendament la Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente, pentru a permite candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare.

Acest amendament va fi o completare la art. 52, după aliniatul 5 - Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, Președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și aceea de președinte.

Practic, spun sursele parlamentare pentru Antena 3 CNN, se reintroduce articolul care a permis candidatura lui Ion Iliescu acum 20 de ani.

Săptămâna viitoare modificarea legislativă va ajunge la Senat. Ironia este că Iohannis va trebui să promulge legea care îi permite propria candidatură.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile