Antena 3 CNN Economic Ciolacu, despre a treia tranșă din PNRR: „Sunt convins că o anumită sumă va fi reținută, dar asta nu înseamnă că pierdem acei bani”

Ciolacu, despre a treia tranșă din PNRR: „Sunt convins că o anumită sumă va fi reținută, dar asta nu înseamnă că pierdem acei bani”

de Bianca Chirilă    |   

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că este ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată numărul trei din PNRR va fi reţinută pe o perioadă de șase luni, maximum opt luni de zile, pentru a se închide toate lucrurile, dar asta nu înseamnă că România va pierde acei bani.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, la Bruxelles, despre numirile în companiile de stat din energie, o problemă semnalată de Comisia Europeană, că Ministrul Energiei va explica, deşi nu s-a întâmplat în perioada dânsului de mandat.

„Este unul dintre jaloanele în discuţie. La mai multe companii din energie, cei de la Comisie au venit cu anumite incompatibilităţi sau cu anumite cutume, care ţin de aderarea României la OECD, de exemplu, un secretar de stat, Comisia consideră că nu este îndreptăţit să aplice să fie membru într-un Consiliu de Administraţie. Noi dorim ca în 2026 să fim în OECD, să aderăm şi atunci, părarea mea este că Guvernul României trebuie să facă o modificare legislativă în acest sens. Pentru că în acest moment, legea permite. Şi sunt de acord cu această modificare”, a explicat Ciolacu.

Premierul a fost întrebat şi când vom primi bani pentru tranşa trei din PNRR.

„Sunt 76 de jaloane, îl am aici şi pe domnul ministru de la MIPE, poate să vă spună câte jaloane am găsit închise din cele 76. În acest moment, sunt şi cu domnul Grindeanu şi cu domnul Burduja, ministrul Energiei, este şi domnul Câciu, domnul Boloş. Sunt ferm convins că o anumită sumă din cererea de plată numărul trei va fi reţinută pe o perioadă de șase luni, maximum opt luni de zile, pentru a se închide toate lucrurile. Comisia, în funcţie de cât ai îndeplinit din jalon, o să reţină o sumă de bani. Asta nu înseamnă că România va pierde acei bani. Asta este negocierea. Eu îmi doresc să fie o sumă cât mai mică din cei aproape 2,1 miliarde de primit din cererea de plată. Mi-aş dori să fie pe lângă mine cei care au făcut tâmpeniile, dar nu o să îi mai găsiţi, că erau experţi pe la televizor, dar au dispărut. Eu vă promit că o să rezolv poblema şi România nu va pierde niciun ban”, a mai spus premierul.

Şeful Executivului a menţionat că problemele sunt jalonul cu microîntreprinderile, companiile din energie cu selecţiile şi pe transporturi, metroul de la Cluj-Napoca.

„În acest moment, noi am încasat în jur de nouă miliarde de euro, am cheltuit aproape trei miliarde şi avem un buffer relaxat în ceea ce priveşte sumele încasate”, a explicat premierul.

Subiecte în articol: Marcel Ciolacu PNRR tranşă de bani
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile