Antena 3 CNN Economic Cine va beneficia de amnistia fiscală. Ministrul Câciu anunţă o condiţie esenţială

Cine va beneficia de amnistia fiscală. Ministrul Câciu anunţă o condiţie esenţială

de Claudia Popovici    |   

Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, a explicat la Antena 3 CNN cum se va aplica măsura amnistiei fiscale în Românie, dar şi ce condiţii sunt necesare. El a subliniat că acest demers nu are nevoie de aprobarea Comisiei Europene, pentru că partea de fiscalitate este o acțiune suverană a fiecărui stat membru. 

„Sunt măsuri de creștere a colectării. Până la urmă, România are de recuperat arierate foarte mari și de fiecare dată nu ne-am obișnuit că rezolvarea deficitului se face printr-o creștere, dacă vreți, a taxării sau prin măsuri de acest gen, de a mai elimina din facilitățile care au existat.

Este o măsură temporară, o măsură care se face, dacă vreţi one-off, o dată la 10 ani. Este o măsură pe care au luat-o și alte țări ca și element. Încă o dată nu se face în fiecare an sau este măsură care se face tot timpul, e un fel de test zero, dacă vreți, pentru că este timpul să mai și recuperăm datoriile statului.

Până la urmă este nedrept față de cei care își plătesc taxele la timp, că statul încă nu-și încasează de la rău platnici. Este o măsură pe care dacă cei rău platnici sau cei care au acumulat datorii o accesează, vor beneficia de această amnistie cu o singură condiție să-și plătească baza. 

Când se va emite un act normativ pentru amnistia fiscală

Probabil că săptămâna viitoare va fi acest act normativ pe masa Guvernului. Acest act normativ sau aceste trei măsuri, că e și bonificare a celor care își plătesc taxele la timp, ceea ce este o chestiune foarte corectă până la urmă, până la urmă ne va duce în situația asta, o sperăm, de a recupera venituri bugetare pe care le putem duce pentru acoperirea deficitului sau a cheltuielilor de investiții și altor cheltuieli ale statului, fără a fi necesare alte măsuri de ajustare a deficitului aşa cum au fost ele promovate. (...)

Tocmai de aceea este o măsură temporară și este foarte bine ancorată în timp, dacă se plătesc aceste lucruri până la 25 noiembrie. Dacă se iese din acest termen, nu se beneficiază de această amnistie", a spus ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, la Antena 3 CNN.

Întrebat apoi dacă şi Comisia Europeană este de acord cu această amnistie fiscală, Câciu a spus:   

„N-are ce să zică Comisia Europeană atât timp cât pe baza acestei măsuri crește nivelul de colectare, adică nivelul veniturilor buget. Partea de fiscalitate, dacă vreți, este o acțiune suverană a fiecărui stat membru", a mai spus Adrian Câciu, la Antena 3 CNN. 

Care au fost propunerile Ministerului de Finanțe pentru amnistia fiscală

Guvernul se pregătește de marea amnistie fiscală, cu bonificații pentru cei care își plătesc dările la timp, și ștergerea penalităților și a accesoriilor pentru cei care nu și-au plătit dările la timp.

În acest context, printre propunerile de la Ministerul de Finanțe se numără: 

  • Acordarea unei bonificații de 3% pentru buni platnici din impozitul pe profit datorat și plătit, impozitul pentru micro întreprinderi
  • anularea tuturor accesoriilor 100% din penalități și dobânzi pentru persoanele juridice care achită obligațiile restante și fiscale până la data de 25 noiembrie
  •  Anularea 30% din valoarea debitului restant și a tuturor accesoriilor 100% din penalități și dobânzi pentru persoanele fizice dacă achită obligațiile restante și fiscale până la 25 noiembrie 2024.
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile