Un consilier prezidențial, ministrul adjunct al Apărării și procurorul general adjunct al Ucrainei au plecat din posturile lor într-o singură zi, marți.
Primul care a demisionat a fost Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului biroului prezidențial. Acuzat într-un scandal privind utilizarea de mașini scumpe, Timoșenko a supravegheat politica regională și a lucrat anterior la campania electorală a lui Zelenski.
Într-o postare pe Telegram, el i-a mulțumit lui Zelenski pentru "oportunitatea de a face fapte bune în fiecare zi și în fiecare minut".
Ministrul adjunct al Apărării, Viaceslav Șapovalov, a demisionat, de asemenea, în urma unor relatări potrivit cărora a gestionat controversata afacere de aprovizionarea armatei cu produse alimentare la prețuri supraevaluate.
Citește și: Fost consilier al lui Zelenski: "Foarte puțin probabil ca Ucraina să câștige războiul"
La rândul său, procurorul general adjunct Oleskii Simonenko a fost înlăturat din funcție "la propria dorință", după cum a anunțat instituția sa.
Mihailo Podoliak, consilier al lui Volodimir Zelenski, a comentat ultimele evoluții de la Kiev spunând că președintele ucrainean a răspuns la o solicitare publică esențială, aceea ca legea să se aplice tuturor.
Zelenski a semnalat că și alți oficiali de rang înalt ar putea pleca din funcții. El le-a interzis deja înalților funcționari guvernamentali să părăsească țara, cu excepția cazului în care se află în misiune oficială de stat.
Șeful partidului lui Zelenski: "Se vor aplica legile din timpul războiului"
David Arakhamia, șeful partidului prezidențial "Servitorul Poporului", a spus că oficialii corupți ar putea fi condamnați la închisoare.
"Funcționarii de la toate nivelurile au fost avertizați în mod constant prin canale oficiale și neoficiale: concentrați-vă asupra războiului, ajutați victimele, reduceți birocrația și nu mai faceți afaceri dubioase. Mulți dintre ei chiar au ascultat, dar unii, din păcate, nu au făcut-o. Dacă nu se lucrează într-un mod civilizat, se va proceda conform legilor războiului. Acest lucru este valabil atât pentru recentele achiziții de generatoare, cât și pentru noile scandaluri din ministerul apărării", a spus Arakhamia într-o postare pe Telegram.
Sâmbătă, ministrul adjunct al Infrastructurii, Vasil Lozinski, a fost arestat, fiind suspectat că a acceptat o mită în valoare de peste 350.000 de dolari pentru furnizarea de generatoare de electricitate. El a negat acuzațiile.
Publicația Ukrainska Pravda a scris că șefii a patru administrații regionale - Sumî, Dnipro, Zaporojie și Herson - ar putea pleca și ei în acest val al demisiilor, din cauza legăturilor cu fostul consilierul prezidențial Timoșenko.
Ucraina, pe locul 122 în lista statelor corupte înainte de război
Ucraina are un consistent istoric de corupție, iar în 2021 Transparency International a clasat țara pe locul 122 din 180 în clasamentul statelor corupte.
Eliminarea corupției este una dintre principalele cerințe ale UE dacă țara dorește să avanseze în cererea de aderare la bloc.
Într-un discurs rostit duminică, președintele Zelenski a promis că nu se va reveni "la ceea ce era în trecut, la modul în care trăiau diverse persoane cu legături în instituțiile statului".
Deși în ultimii ani au avut loc reforme anticorupție, acest fenomen continuă să provoace preocupări la Kiev și în cancelariile occidentale, în contextul în care Ucraina primește ajutoare financiare în valoare de miliarde de dolari, pentru a face față războiului cu Rusia.
Foto: de la stânga la dreapta, Kirilo Timoșenko, Viaceslav Șapovalov și Oleksii Simonenko