Antena 3 CNN Externe Mapamond Cine sunt membrii echipajului misiunii SpaceX Polaris: Printre ei se află și un miliardar. Lansarea este săptămâna viitoare

Cine sunt membrii echipajului misiunii SpaceX Polaris: Printre ei se află și un miliardar. Lansarea este săptămâna viitoare

Cei patru membri ai echipajului misiunii SpaceX Polaris Dawn au sosit în Florida de luni şi sunt pregătiţi pentru lansarea în spaţiu, anunţată pentru 27 august, într-o primă misiune privată ce are drept obiectiv testarea noilor costume spaţiale produse de compania lui Elon Musk, în cadrul unor activităţi extravehiculare (EVA), transmit Reuters şi Space.com, potrivit Agerpres.

[GAL layout="5"]

Până în prezent, riscantele activităţi extravehiculare au fost desfăşurate doar de astronauţi din cadrul misiunilor guvernamentale.

Echipajul este compus dintr-un om de afaceri miliardar, un fost pilot militar de vânătoare şi din două angajate ale SpaceX. Aceştia s-au antrenat timp de 2 ani pentru misiunea în care vor ieşi dintr-o capsulă Crew Dragon aflată pe orbita circumterestră.

"Oricare ar fi riscurile asociate acestei misiuni, tot merită"

Această misiune reprezintă un prim test major pentru noile costume de scafandru spaţial produse de SpaceX, o etapă pe drumul ambiţios ales de proprietarul companiei, Elon Musk, de a construi o colonie umană pe planeta Marte.

"Oricare ar fi riscurile asociate acestei misiuni, tot merită", a declarat comandantul misiunii, Jared Isaacman, CEO al companiei de plăţi electronice Shift4, care este şi şeful programului Polaris în cadrul SpaceX.

"Nu ştim dacă vom reuşi să facem ceva care să schimbe cu adevărat traiectoria omenirii... dar trebuie făcuţi primii paşi în această direcţie", a adăugat Isaacman într-o conferinţă de presă susţinută luni.

Jared Isaacman se ocupă şi de finanţarea acestei misiuni dar şi a altora din cadrul programului Polaris. El a refuzat însă să precizeze cât de mulţi bani a cheltuit pentru această misiune până acum, dar totalul este de ordinul sutelor de milioane de dolari.

Investiţia financiară în dezvoltarea noilor costume spaţiale SpaceX "a fost împărţită între echipa Polaris şi SpaceX", a declarat Bill Gerstenmaier, vicepreşedinte al SpaceX.

"Acceptăm cu bucurie să mai aşteptăm o zi pentru a fi siguri că suntem pregătiţi"

Lansarea a fost programată iniţial pentru ziua de 26 august, ora 07:38 GMT, de la Centrul Spaţial Kennedy, aparţinând NASA, din Florida. Ulterior data a fost modificată pentru 27 august. "Noua dată ne permite să avem mai mult timp pentru verificări", conform unui mesaj publicat de SpaceX pe X.

"Acceptăm cu bucurie să mai aşteptăm o zi pentru a fi siguri că suntem pregătiţi", a postat şi comandantul misiunii pe X.

Misiunea urmează să dureze 6 zile, iar activitatea extravehiculară se va desfăşura în cea de-a 3-a zi a misiunii.

Din echipajul misiunii Polaris Dawn face parte şi pilotul Scott Poteet, locotenent-colonel în rezervă în cadrul U.S. Air Force, care a participat şi la misiunea Inspiration4.

Inginerii de operaţiuni spaţiale din cadrul SpaceX Sarah Gillis şi Anna Menon vor participa la misiune în calitate de specialişti.

„EVA este o aventură riscantă”

Capsula Crew Dragon nu are sas, aşa că întreaga cabină va fi depresurizată încet înainte de ieşirea extravehiculară iar astronauţii vor putea testa noile costume spaţiale. Doar doi membri ai echipajului, Isaacman şi Gillis, vor ieşi din capsulă.

Doar astronauţi din misiunile guvernamentale americane, ruse, europene, canadiene şi chineze au desfăşurat până în prezent activităţi extravehiculare pe orbita terestră, folosind costume spaţiale de producţie americană sau rusească. Ei au desfăşurat peste 270 de activităţi extravehiculare pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

"EVA este o aventură riscantă. Dar din nou, am făcut totul pentru a fi cu adevărat pregătiţi pentru asta", a declarat şi Gerstenmaier, vicepreşedintele SpaceX care a fost şeful programului de zboruri spaţiale cu echipaj uman al NASA până în 2020.

Chiar dacă SpaceX foloseşte în principal capsulele Crew Dragon pentru a asigura rotaţia echipajelor şi transportul de alimente şi echipamente pe ISS, compania lui Elon Musk a căutat să-şi desfăşoare şi programul spaţial propriu, cu finanţare privată, în vederea obiectivului de a ajunge pe Marte.

Prima astfel de misiune, condusă de Isaacman, Inspriration4 din 2021, a fost primul zbor cu finanţare privată şi cu echipajul format din civili care a ajuns pe orbita terestră. De asemenea, SpaceX a anunţat în cursul acestei luni că pregăteşte pentru anul viitor o primă misiune cu echipaj uman care să zboare pe orbita Pământului de la un pol la celălalt, cu un echipaj multinaţional.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile