Antena 3 CNN Economic Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia. Anunţul făcut de şeful Casei de Pensii

Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia. Anunţul făcut de şeful Casei de Pensii

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 16:26 22 Ian 2024 Modificat la 19:08 22 Ian 2024

În România, sunt aproximativ cinci milioane de pensionari, iar din aceştia vor avea parte de creșteri ale pensiilor în jur de trei milioane.

Cu cât vor fi impozitate pensiile românilor în 2024

Începând din 2024, impozitarea pensiilor va fi supusă unor reguli specifice

"Pentru pensiile peste 2.000 de lei, se va plăti un impozit. (…) În 2024, toate pensiile vor creşte, ele vor veni mărite. 

Citeşte şiCresc pensiile: Câţi bani primesc în plus românii în funcţie de anul naşterii. Tabelul după vârstă, anul pensionării şi stagiul de cotizare

[GAL layout="2"]

E important ca pensionarii să ştie că există bani în buget pentru acest lucru. Deci, banii pentru pensii în 2024 sunt în buget", declara, la sfârşitul anului trecut, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Potrivit informațiilor oferite de Guvern, pensionarii care încasează pensii mai mari de 2.000 de lei vor fi impozitați cu 10%. Schema de impozitare este clarificată în detaliu:

1. Pensionarii care primesc pensii de până la 2.000 de lei inclusiv vor fi scutiți de plata impozitului.

2. Pentru pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei, impozitarea se va face progresiv, în funcție de trei praguri:

un impozit de 10% se va aplica pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei, dar mai mici sau egale cu câștigul salarial mediu net (4.733 de lei pentru 2024).

un impozit de 15% se va percepe pentru partea pensiei cuprinsă între câștigul salarial mediu net și câștigul salarial mediu brut (7.567 de lei pentru 2024).

un impozit de 20% va fi aplicat pentru suma care depășește câștigul salarial mediu brut.

Vezi şiMarea recalculare a pensiilor. Tabelul care arată cine sunt românii cei mai defavorizaţi după majoarea din 2024

Aceste reguli de impozitare sunt parte dintr-un efort mai larg de ajustare a sistemului de pensii, care include și recalcularea pensiilor în septembrie 2024, folosind o nouă formulă de calcul. 

Aceasta va lua în considerare valorile punctelor de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive.

Cum află românii când se pot pensiona

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Vezi şiPensionarii români care vor primi peste 1.000 de lei în plus la pensie, din ianuarie 2024

Cine sunt cei 1,6 milioane de români cărora nu le creşte pensia

Şeful Casei de pensii a explicat care este situaţia şi a numit categoriile de pensionari care nu vor avea creşteri ale pensiilor în septembrie, la recalculare.

"4,6 milioane de pensionari avem exact. Deci, noi am făcut niște simulări, nu sunt niște cifre de o acuratețe de 100%.

Din 4,6 milioane de pensionari, aproximativ 3 milioane de pensionari vor avea creșteri. 

Creșterile sunt de la 1% până la 80-90% şi avem creșteri la acele persoane care au contribuit foarte mult la sistem pe o perioadă lungă de timp și cu niște contribuții destul de însemnate", a anunţat şeful Casei de pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Astfel, 1,6 milioane de români nu se vor bucura de creşterea pensiilor. Este vorba, aşadar, de românii care nu au contribuit mulţi ani la plată şi nici nu au contribuţii mari achitate.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole