Antena 3 CNN Externe Cine este Pavel Durov, fondatorul Telegram și omul care l-a sfidat pe Putin: „I se spune Mark Zuckerberg al Rusiei”

Cine este Pavel Durov, fondatorul Telegram și omul care l-a sfidat pe Putin: „I se spune Mark Zuckerberg al Rusiei”

de Bianca Chirilă    |   

Patronul şi fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, miliardarul franco-rus Pavel Durov, reţinut sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată în prezent de Forbes la 15,5 miliarde de dolari. El este poreclit „Mark Zuckerberg al Rusiei”, transmite Sky News.

Miliardarul a fost reţinut sâmbătă seara pe aeroportul Le Bourget, în apropiere de Paris, în baza unui mandat de arestare emis de anchetatorii francezi în legătură cu diverse infracţiuni ale mesageriei sale criptate, au indicat surse apropiate dosarului, confirmând informaţiile difuzate de posturile TF1 şi LCI.

Durov venea de la Baku şi urma să petreacă cel puţin o seară la Paris, unde avea prevăzută o cină, a declarat o sursă apropiată dosarului.

OFMIN, autoritatea franceză responsabilă cu lupta împotriva violenţelor contra minorilor, emisese un mandat de arestare pe numele lui Pavel Durov într-o anchetă preliminară, pentru diverse infracţiuni precum escrocherie, trafic de droguri, hărţuire online, criminalitate organizată, apologia terorismului şi fraudă.

Este un lucru cunoscut că Telegram este una dintre cele mai descărcate aplicații din lume, însă cine este omul din spatele ei și cum funcționează aplicația?

„Mark Zuckerberg al Rusiei”

Născut în Rusia, Pavel Durov este fondatorul și proprietarul Telegram, o aplicație de mesagerie gratuită care concurează cu alte platforme, precum WhatsApp, Facebook Messenger și TikTok.

Averea sa este estimată în prezent de Forbes la 15,5 miliarde de dolari, făcându-l a 120-a cea mai bogată persoană din lume, și este uneori poreclit „Mark Zuckerberg al Rusiei”.

Durov, în vârstă de 39 de ani, a părăsit țara în 2014, la un an după lansarea Telegram, după ce a refuzat să se conformeze cererilor guvernului de a închide comunitățile de opoziție pe VKontakte, o rețea socială pe care a fondat-o împreună cu fratele său și pe care a vândut-o ulterior.

S-a mutat în Dubai în 2017 și a devenit cetățean francez în august 2021.

Potrivit rapoartelor mass-media, Durov a primit, de asemenea, cetățenia Emiratelor Arabe Unite și este și cetățean al St Kitts și Nevis, o națiune cu două insule din Caraibe.

Aplicația Telegram este influentă în Rusia, Ucraina și în fostele republici sovietice.

Cu toate acestea, Rusia a început să blocheze aplicația în 2018, după ce compania a refuzat să se conformeze unui ordin judecătoresc de a acorda serviciilor de securitate de stat acces la mesajele criptate ale utilizatorilor săi. Acțiunea a declanșat proteste în masă la Moscova și critici din partea organizațiilor neguvernamentale.

Aplicația devine din ce în ce mai populară

Aplicația devine din ce în ce mai populară și se numără acum printre primele cinci cele mai descărcate din întreaga lume. În 2023, a depășit 700 de milioane de utilizatori activi lunar, iar obiectivul este de a depăși un miliard într-un an.

Cu toate acestea, popularitatea sa în creștere a dus la un control sporit din partea mai multor țări din Europa, inclusiv Franța, cu privire la potențialele probleme de securitate și încălcare a datelor.

„Telegram se angajează să protejeze confidențialitatea utilizatorilor și drepturile omului, cum ar fi libertatea de exprimare. A jucat un rol proeminent în mișcările pro-democrație din întreaga lume, inclusiv în Iran, Rusia, Belarus, Myanmar și Hong Kong”, spune compania pe site-ul său. 

Durov este, de asemenea, un donator de spermă care a ajutat peste 100 de cupluri din 12 țări să aibă copii.

El este cunoscut pentru că se îmbracă adesea în haine negre, într-un aspect similar cu personajul Neo din seria de filme SF Matrix.

După arestarea sa, mai mulți activiști s-au adunat pentru a-și arăta sprijinul la Moscova. Avioane de hârtie, referindu-se la Telegram, au fost amplasate lângă ambasada Franței din Moscova.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile