Antena 3 CNN Actualitate Cine este Nicoleta Cîrciumaru, șefa interimară a ANAF. Trebuie să acopere o gaură în buget de 11 miliarde de lei

Cine este Nicoleta Cîrciumaru, șefa interimară a ANAF. Trebuie să acopere o gaură în buget de 11 miliarde de lei

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 16:51 30 Mai 2023 Modificat la 16:51 30 Mai 2023

În paralel, a fost demis şi preşedintele Autorităţii Vamale Române (AVR), Bogdan-Lari Mihei şi şeful Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

”Astăzi s-au luat deciziile necesare pentru ca lucrurile să intre în normalitate. Am propus Prim-ministrului numirea în funcţia de preşedinte interimar al ANAF a doamnei Nicoleta Cîrciumaru şi încetarea mandatului preşedintelui AVR, alături de numirea unui nou preşedinte”, a declarat Adrian Câciu într-un comunicat.

Nicoleta-Mioara Cîrciumaru a fost numită în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la începutul lunii mai. 

”Cu o experiență de peste 20 de ani în Administrația Fiscală, ultimii chiar la conducerea Administrației Sector 6 a Finanțelor Publice și apoi a Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice a municipiului București, Nicoleta Mioara Cîrciumaru preia, odată cu funcția de vicepreședinte ANAF, și coordonarea activității de colectare a veniturilor bugetare”, anunța ANAF la acea vreme.

Citește și: Șeful ANAF a demisionat! Mesajul transmis de Lucian Heiuș: "Regret că nu pot duce până la capăt procesul de modernizare"

Heiuş lasă în urmă la ANAF o gaură de 9 mld. de lei, diferenţa între ce şi-a program ANAF să colecteze şi ce a colectat de fapt.

Mai mult, Adrian Câciu a precizat că există o gaură şi mai mare, de peste 11 mld. de lei, diferenţa între ce au declarat contribuabilii că au de plătit în primele cinci luni din an şi ce au plătit de fapt.

”Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici faţă de program şi cu 11,3 miliarde lei mai mici faţă de ce s-a declarat. Aceşti bani erau şi sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investiţiilor şi acordării stimulentelor economice şi sociale angajate prin buget şi, în egală măsură, pentru a găsi soluţii suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetăţenii şi companiile româneşti”, a mai spus Câciu.

Şi premierul a publicat marţi un mesaj pe Facebook privitor la demisia şi demiterile de la ANAF, AVR şi ANRM : ”Creşterea economică pe care am obţinut-o trebuie să fie resimţită de oameni, iar pentru a reuşi acest lucru, instituţiile statului trebuie să fie mai performante. După un an în care PIB-ul ţării a crescut cu 49 miliarde de euro, trebuie să regăsim aceeaşi dinamică şi în încasările de la buget.”

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole