Antena 3 CNN Life Travel Cine este Frumoasa Albena și ce legătură are cu economia circulară

Cine este Frumoasa Albena și ce legătură are cu economia circulară

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 15:28 20 Dec 2022 Modificat la 15:28 20 Dec 2022

Frumoasa Albena este un personaj feminin din creația populară bulgară, echivalent cu Ileana Cosânzeana din basmele românești. Este cel mai îndrăgit personaj feminin și simbolul frumuseții, în mentalul colectiv al întregului popor. Stațiunea care îi poartă numele s-a născut dintr-un proiect al agricultorilor dobrogeni de la sud de Dunăre care au prezentat conducerii statului strategia lor de dezvoltare zonală, cu 53 de ani în urmă.

Agricultorii și-au dorit o stațiune la fel de frumoasă și îndrăgită ca personajul literar feminin și au reușit să convingă Partidul Comunist Bulgar să investească în construirea ei. Cel mai bogat oraș din Dobrogea Bulgariei era Dobrich, care nu avea o stațiune proprie la malul mării, în timp ce Varna avea Golden Sands, iar Burgas avea Sunny Beach. „Numele a fost dat după numele celei mai frumoase eroine din literatura bulgară. Astfel s-a născut frumoasa Albena, iar noi facem tot posibilul pentru a-i menține frumusețea, peste ani”, explică directoarea Albena Tour PLC, Krasimira Stoyanova.

Astăzi există o companie care administrează stațiunea și coordonează inclusiv activitatea agențiilor de turism proprii ale Albenei. Totul este gestionat într-un proiect integrat, astfel încât piscinele hotelurilor (cu apă minerală) pot rămâne neîngrădite, precum și toate spațiile de joacă pentru copii, spațiile de agrement și de distracție, aparținând aceleiași companii care a preluat stațiunea integral, după privatizarea din 1991.

Stațiunea fără „overbooking” și cu mâncare din producție proprie

[GAL layout="2"]

Este unul dintre puținele locuri unde nu poate exista „overbooking – acea situație în care se întâmplă ca hotelurile să vândă de două ori aceeași cameră, în vârf de sezon, iar turiștii să rămână fără loc de cazare -, pentru că Albena are un management unitar și o viziune de dezvoltare coerentă.

Dacă se întâmplă ca o agenție să aibă o astfel de problemă, managementul stațiunii găsește imediat soluția cea mai bună pentru a-i asigura turistului o cameră cel puțin la fel de bună ca cea pentru care a plătit.

Situată în inima unui imens parc natural, iar în ultimii ani a devenit și un proiect de succes pentru implementarea economiei circulare, astfel încât nu doar reciclează inteligent deșeurile, dar le și transformă în energie sau în îngrășăminte naturale pentru legumele și fructele ecologice pe care stațiunea le pune pe mesele clienților din producție proprie. Puțini turiști știu că în toate hotelurile din Albena mănâncă și beau aproape exclusiv din producția locală.

Mâncarea, vinurile și băuturile răcoritoare sunt produse tot local, pentru turiști. Astfel, nu sunt doar mai ieftine decât dacă ar fi cumpărate din alte surse, dar sunt și mai sănătoase, proaspete și ecologice.

Zona de nord a Dobrogei Bulgariei este o regiune foarte bogată și cu cele mai bune terenuri agricole din țara vecină. Proiectul s-a născut exact din această idee de a dezvolta turismul la malul mării, prin resursele naturale, minerale și agricole din această zonă. „Cel puțin jumătate dintre legumele și fructele care sunt pe mesele din restaurantele noastre sunt din producția proprie, locală. Restul se produce foarte aproape, în zona Balcic.

Avem un proiect de economie circulară, astfel încât folosim biogazul pe care îl producem din deșeurile de la restaurantele noastre pentru a genera energie verde, pe care o folosim mai ales la încălzirea apei, dar și pentru fertilizatori organici.

Astfel producem organic fructe și legume. Ceea ce nu putem consuma transformăm în sucuri de fructe și răchie. Avem vii proprii și producem vinurile pe care turiștii noștri le găsesc în restaurantele de aici”, mai explică Krasimira Stoyanova.

Fiind astfel organizată, Albena este una dintre cele mai bune zone de turism pentru familii. Piscinele sunt alimentate permanent cu apa minerală din izvoarele subterane, iar plaja este amenajată pe patru kilometri, fiind gestionată pentru toți turiștii stațiunii. Aici nu se construiește decât dacă se demolează un hotel și se ridică altul în loc, dar pe aceeași suprafață și cu aceeași înălțime.

Nu este localitate, deci nu este nici populație locală, dar statul asigură pentru stațiune poliție, policlinici, ambulanțe și tot ce este nevoie pentru turiști, în perioada sezonului estival.

Etichete: albena
Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole