Antena 3 CNN Politică Cine este Eugen Sechila, „umbra” lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare. Legăturile cu mișcarea legionară

Cine este Eugen Sechila, „umbra” lui Călin Georgescu, organizator de tabere paramilitare. Legăturile cu mișcarea legionară

Robert Kiss
3 minute de citit Publicat la 16:00 04 Dec 2024 Modificat la 18:34 04 Dec 2024

Apar noi dovezi despre legăturile lui Călin Georgescu cu grupuri neo-legionare. Candidatul independent intrat în finala prezidențială de duminică este susținut de o asociație acuzată de neo-legionarism. Mai mult, aghiotantul lui Georgescu este un fost membru al Legiunii Străine, organizator de tabere paramilitare, membru în asociația „Gogu Puiu”. Eugen Sechila este căsătorit cu Elena Sechila (fosta Puiu), nepoata legionarului Gogu Puiu si președinta asociației cu același nume.

La ultimul interviu la care a participat Călin Georgescu, a fost însoțit de Eugen Sechila. Acesta a putut fi văzut alături de candidatul independent în platoul emisiunii Marius Tucă Show de marți seară de la publicația Gândul.

În perioada campaniei electorale, Eugen Sechila s-a ocupat de centralizarea tabelelor cu semnături ale candidatului Călin Georgescu. Iar legăturile lui Călin Georgescu cu Eugen Sechila sunt inclusiv unele financiare. Potrivit declarației de avere depusă de Georgescu, soția sa, Cristela Georgescu, primește bani de la aceeași adresă unde oamenii erau îndemnați pe rețelele sociale să trimită semnăturile centralizate de Sechila.

Atât Eugen Sechila, cât și soția sa Elena Sechila, neagă existența holocaustului și își afișează public simpatiile legionare. În postările de pe rețelele sociale găsim elogii aduse „Căpitanului” Zelea Codreanu. Mai mult, Elena Sechila spune că: „Un Român absolut trebuie să fie legionar”.

Pe pagina asociației unde Elena Sechila este președinte au fost publicate mai multe texte care îl omagiau pe Corneliu Zelea Codreanu: „Înainte de Corneliu Codreanu, România era o Sahara populată. Cei aflați între cer și pământ, n-aveau niciun conținut, decât așteptarea. Cineva trebuia să vină”.

Într-o postare recentă, Sechila spune despre Ursula Haverbeck, o femeie din Germania condamnată pentru negarea Holocaustului că a fost „o eroină”. Haverbeck declarase în aprilie 2015, în marja unui proces împotriva unui fost membru SS, că lagărul de concentrare şi exterminare de la Auschwitz nu era decât „un lagăr de muncă” şi negase că o crimă în masă a avut loc acolo.

Eugen Sechila, fost membru al Legiunii Străine, propune introducerea unei forme de pregătire militară, oficială, încă din liceu. El apare în fotografii lângă Călin Georgescu cu o insignă care reprezintă simbolul Gărzii de Fier. Fotografia a fost făcută în 2021, publicată pe pagina Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei, la evenimentul de lansare a mișcării lui Călin Georgescu, „Pământul Strămoșesc”.

Conform unei investigaţii Europa Liberă, Asociaţia Gogu Puiu este o „organizaţie satelit” a „Fundaţiei Ion Gavrilă Ogoranu” – înfiinţată în 2008. Aceasta ar fi urmaşa partidului neolegionar „Totul pentru Țară” (numit o perioadă „Partidul Pentru Patrie”) înfiinţat în 1993 de un grup de foşti legionari.  Continuitatea ideologică era vizată chiar din nume, care coincidea cu partidul legionar înfiinţat în 1934 ca urmare a dizolvării Gărzii de Fier de către guvernul liberal.

Libertatea scria că Asociaţia Gogu Puiu l-a susţinut în mod activ pe Călin Georgescu şi al său proiect „Hrană. Apă. Energie” încă cel puţin din 2016, când aceştia cereau să fie luat în considerare ca premier.  Legionarul Gogu Puiu a fost elogiat de parlamentarul AUR Sorin Lavric în Parlament chiar în preajma „Zilei de Amintire a Holocaustului”, în 2021.

Un raport al Institutului Elie Wiesel din acest an vorbește despre legături Asociației „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” cu mișcarea neolegionară: „Asociația „Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei” a continuat organizarea de tabere de haiducie, realizate de foști militari în Legiunea Străină precum Eugen Sechila, tabere despre care presa de investigație a arătat în mai multe rânduri că acestea combină pregătirea fizică și cea ideologică, reabilitând idei și personaje din trecutul legionar. O astfel de tabără a avut loc în perioada 16-19 noiembrie 2023, purtând numele legionarului Constantin Oprișan, conducător al Frățiilor de Cruce”.

În urmă cu patru ani, într-un interviu acordat chiar soției lui Sechila, Elana Sechila, Călin Georgescu aducea elogii mișcării legionare. Interviul este publicat pe pagina de Facebook a Asociației Gogu Puiu și Haiducii Dobrogei”.

Călin Georgescu declara că „mișcarea legionară atunci când se va scrie istoria adevărată, pentru că nu s-a scris încă istoria adevărată, dar se va scrie, se va arăta că a fost cea mai puternică esență și expresie de sănătate și de voință proprie venită din poporul român.”

„ A fost unică. Nu a fost nicio copie făcut de nimeni, indiferent de ce s-a spus și indiferent de ce se va spune împotriva ei. Și chiar dacă nu se știe încă acest lucru, vreau să le atrag atenția acestor pseudo-istorici și pseudo-culți care se grăbesc să împroaște cu noroi că această expresie de sănătate face parte din istoria poporului român. Și manipularea de azi a fost atunci”, spune Georgescu.

Întrebat marți despre simpatiile legionare, Călin Georgescu a mințit spunând că „nu am nimic de-a face cu așa ceva. Este fals”. 

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole