Călin Georgescu este un personaj politic care nu s-a bucurat de o vizibilitate semnificativă pe scena publică de la nivel naţional. În condițiile în care culoarul de extremă dreapta din România pare să fi fost în mare parte ocupat, cel puţin din punct de vedere al vizibilităţii, de George Simion şi de Diana Şoşoacă, Călin Georgescu a părut de multe ori un personaj politic marginal nu doar în general, ci şi în interiorul propriei „mişcări”.
Călin Georgescu a fost vehiculat deseori ca prim-ministru din diferite direcţii în interiorul curentului românesc neo-legionar sau de extremă dreapta - între 2020 şi 2022 a fost şi membru AUR şi George Simion însuşi a vorbit de el ca fiind candidatul formaţiunii pentru funcţia de premier al guvernului.
Inclusiv aparatul de propagandă al Rusiei, prin Sputnik, a discutat despre Călin Georgescu ca „posibil” premier în România. Pare că Rusia are chiar un interes special ca Georgescu să ocupe o funcţie de vârf în România, mai ales în condițiile în care acesta făcut deseori afirmaţii laudative la adresa regimului de la Kremlin şi a dictatorului său.
„Dr. Călin Georgescu va fi viitorul prim-ministru”, scriau propagandiştii ruşi în vara lui 2016, înainte de alegerile parlamentare din acel an, câştigate la scor foarte mare de PSD-ul lui Liviu Dragnea.
„Putin îşi iubeşte ţara. Ucraina e un stat inventat”
Georgescu este un admirator declarat al dictatorului rus, Vladimir Putin. Într-un interviu la Realitatea Plus, din februarie 2022, el spunea că este „atras de cultura rusă”.
„Trebuie să te ai bine cu toţi vecinii. În rest, trebuie să te ai bine cu toate puterile mari ale lumii - China, SUA, Rusia”.
„Vladimir Putin este un om care-şi iubeşte ţara. E o persoană, care, din punctul meu de vedere, cunoaşte foarte bine unghiurile diplomatice, le stăpâneşte şi este înconjurat de foarte buni profesionişti”, adăuga el, la acel moment.
Legat de Ucraina, cu puţin timp înainte de declanșarea invaziei ruseşti, Georgescu spunea că Ucraina este un „stat inventat” şi că România „ar fi avut mai mult de câştigat” „dacă întreţinea relaţii mai bune cu China şi Rusia”. Practic, Georgescu a repetat constant punctajele de propagandă ale regimului de la Kremlin, susținând mereu punctele de vedere anti-Ucraina ale acestuia.
Georgescu, cunoscut pentru apologia legionarilor şi lui Ion Antonescu
„Cel care luptă pentru Dumnezeu şi neam nu va fi învins niciodată. Neamul românesc, niciodată, nu a trăit prin sclavi, ci a trăit prin Ştefan cel Mare, prin Mihai Viteazu, prin Horia, prin Avram Iancu, prin Cuza, prin Kogălniceanu, prin Corneliu Zelea Codreanu, prin Mareșalul Ion Antonescu şi mulţi, mulţi alţi eroi, prin ei a trăit istoria naţională, prin ei vorbeşte şi a vorbit istoria naţională şi nu prin lachei de serviciu ai puterilor globaliste care astăzi conduc România vremelnic”, spunea Georgescu în noiembrie 2020, într-un live pe Facebook.
La acel moment, George Simion a simţit nevoia să explice relaţia sa cu Georgescu - „Acest stimat domn, patriot, creştin, Călin Georgescu, este o persoană particulară, deocamdată, e în afara AUR, nu e membru, nu deţine funcţii. Noi l-am propus pentru că a fost singurul specialist care a articulat o viziune pentru România. Ne-a plăcut acea viziune, am îmbrăţişat-o şi am pus-o în programul nostru electoral”.
Ulterior, Georgescu a revenit asupra declaraţiilor sale, spunând că Antonescu, dictatorul militar fascist al României din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi Zelea Codreanu „au făcut şi fapte bune”.
În 2022, Georgescu producea o sciziune serioasă în interiorul AUR, după ce fusese propus să devină președintele de onoare al formaţiunii. Claudiu Târziu a fost adversarul acestei propuneri, susținând că ea ar face „deservicii” partidului.
„Nu poți să lași niciun dubiu legat de episoadele negre din istoria României. Nu poți să lași loc de echivoc în privința Holocaustului sau în privința asasinatelor politice. Poți să explici contextul, să găsești cuvintele cele mai potrivite pentru a mângâia victimele, dar nu poți să o scalzi”, a fost opinia lui Târziu.
CV-ul lui Georgescu: Funcţii la ministerele mediului şi de externe şi „raportor special” la ONU
Călin Georgescu este cadru didactic asociat la Universitatea din Piteşti (din septembrie 2021). A absolvit studii de masterat la Facultatea de Îmbunătăţiri Funciare şi Ingineria Mediului (1986) şi de doctorat în Pedologie (1999), în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, urmând studii în securitate şi apărare naţională în cadrul Colegiului Naţional de Apărare (2007), potrivit CV-ului publicat pe https://www.upit.ro/.
A fost inginer la IEELIF Făgăraş (1986-1990) şi la Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Îmbunătăţiri Funciare (1990-1991);
Şef al Biroului senatorial pentru Mediu din Parlamentul României (1991);
Consilier al ministrului mediului (1992);
Preşedinte al Asociaţiei Tineretului Ecologist din România (1993-1996);
Secretar general în Ministerul Mediului (1997-1998);
Director al Direcţiei de Organizaţii Economice Internaţionale din MAE (2004-2005);
Manager de proiect în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (1996-1997, 1998-2008);
Director executiv al Institutului de Proiecte pentru Inovaţie şi Dezvoltare, coordonator al proiectului „Reprofesionalizarea României” (2006-2012) şi al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă (2000-2011);
Raportor special al ONU pentru efectele adverse ale transportului de produse şi deşeuri toxice şi periculoase asupra drepturilor omului la OHCHR Geneva (2011-2013);
Preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma (2013-2015);
Director executiv şi consilier special al Directorului General al ONU, Geneva (2015-2016);
Din 2016, este consultant internaţional pe probleme de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă.