Antena 3 CNN Externe Cine este Banksy? Tot ce știm despre artistul anonim

Cine este Banksy? Tot ce știm despre artistul anonim

de Andreea Ştefan    |   

Banksy este unul dintre cei mai faimoși artiști din lume, însă, în ciuda succesului său mondial, identitatea sa rămâne, cel puțin oficial, necunoscută. Deseori descris de presă drept „evaziv" și „secretos", „artistul stradal de gherilă" numără printre fanii și colecționarii săi celebrități de primă mână, precum actorul Brad Pitt, notează BBC.

Erou pentru unii, vandal pentru alții, operele sale de artă se vând pentru sume exorbitante, iar consiliile și proprietarii de terenuri se grăbesc să profite de pe urma clădirilor alese ca pânză de ultimă oră sau să le albească.

Cu toate acestea, glumețul autointitulat și personajul anti-establishment a reușit în mod constant să rămână anonim.

Așadar, ce știm de fapt despre el?

Începutul carierei lui Banksy

Banksy a devenit celebru după ce a început să picteze cu spray, la începutul anilor 1990, desenele sale cu șablon, devenite marcă înregistrată, în Bristol.

Se spune că influenta scenă muzicală și artistică a orașului - casa unor trupe precum Massive Attack și Portishead - i-a inspirat lucrările.

Se crede că Banksy însuși s-a născut în orașul învecinat Yate, în South Gloucestershire, la începutul anilor 1970.
Prima sa mare pictură murală cu stencil - The Mild Mild West - care înfățișează un ursuleț de pluș aruncând un cocktail Molotov către trei polițiști antirevoltă, a fost realizată în zona Stokes Croft din Bristol în 1999.

La începutul anilor 2000, s-a mutat la Londra și a continuat să atragă atenția cu arta sa satirică de stradă.

Banksy - celebru, dar anonim

La mijlocul anilor 2000, Banksy devenise el însuși o celebritate - deși anonimă. În același timp, lucrările sale au devenit mai ambițioase, apărând în orașe din întreaga lume.

Apariția unui nou Banksy a început curând să devină un eveniment mediatic. Statutul său mitic de artist mascat care își bate joc de autorități i-a adus - sau cel puțin mărcii sale - recunoașterea internațională.

Expozițiile lucrărilor sale, în orașe precum Los Angeles și Londra, au devenit evenimente sold-out. Lucrările sale, adesea cu tentă politică, au început să fie vândute pentru sume uriașe de bani, printre clienți numărându-se Brad Pitt, Paul Smith și Christina Aguilera.

În 2009, spectacolul său Banksy vs. Muzeul Bristol a atras mulțimi uriașe. Fidel rădăcinilor sale, în 2015, expoziția sa Dismaland a ocupat un bazin abandonat de pe malul mării din Weston-super-Mare.

Un film documentar din 2010, Exit Through The Gift Shop, care îl prezintă pe Banksy la lucru, a fost nominalizat la Oscar și Bafta.

Iar în 2018, într-o piesă extrem de teatrală de artă performativă, Banksy a pus în scenă distrugerea în direct a șablonului său, Girl with Balloon, la casa de licitații Sotheby's - la câteva momente după ce acesta a fost vândut cu 1 milion de lire sterline.

Pictura lui Banksy „Girl with Balloon” (Fata cu balonul). Sursă foto: Getty Images

Banksy demascat?

O serie de nume au fost asociate cu Banksy în trecut: Robert Del Naja, Robin Gunningham, Neil Buchanan de la Art Attack sau un colectiv artistic din Bristol.

În ceea ce a declarat a fi o exclusivitate mondială, The Mail on Sunday l-a prezentat pe Banksy drept dl Gunningham, „un fost elev de școală publică crescut în suburbia clasei de mijloc".

Anul trecut, BBC a scos la iveală un interviu în care artistul pare să confirme că prenumele său este „Robbie".

În înregistrarea din 2003, reporterul BBC Nigel Wrench îl întreabă dacă îl cheamă „Robert Banks", iar artistul răspunde: „Este Robbie". Interviul integral poate fi ascultat pe BBC Sounds în cadrul emisiunii The Banksy Story de la Radio 4.

Gunningham nu a comentat niciodată speculațiile.

O carte de fotografii publicată de fostul agent al lui Banksy, Steve Lazarides, susține că îl arată pe artist la lucru, deși niciuna dintre imagini nu îi arată fața. Dar aceasta a dat naștere la și mai multe speculații - și la fotografi curajoși, atât amatori, cât și profesioniști, care încearcă să îl surprindă pe film.

Robert Del Naja, din grupul trip hop Massive Attack din Bristol, a fost, de asemenea, asociat cu artistul. Vocalistul, mai bine cunoscut sub numele de 3D, a negat acest lucru, deși a susținut că știe identitatea adevăratului Banksy, referindu-se la el ca la un prieten.

Ar putea fi acest prieten Neil Buchanan, gazda emisiunii ITV Art Attack? Buchanan a fost nevoit să nege orice legătură cu Banksy după ce pe rețelele de socializare s-a răspândit sugestia că el ar fi chipul din spatele spray-urilor.

O altă posibilitate este ca Banksy să nu fie, de fapt, o singură persoană, ci mai multe - care operează ca un colectiv artistic.

Desigur, toate cele de mai sus ar putea fi piste false, în speranța de a distrage atenția mass-mediei.

Reprezentanții de relații publice ai lui Banksy, cunoscuți pentru a fi foarte secretoși, refuză să vorbească despre identitatea sa. Iar cunoscătorii rămân tăcuți.

Mesaje conservate

Pe măsură ce artistul - probabil - se îndreaptă spre vârsta a doua, producția sa creativă prolifică continuă, în orice caz cu lucrări care sunt mai directe și mai politice decât piesele anterioare.
Războiul din Ucraina, unde un Banksy a apărut în noiembrie 2022, și imigrația sunt doar două dintre problemele abordate recent de artist.

Odată cu faima au apărut imitatorii și furturile.

Lucrările contestate sunt frecvente - doar piesele Banksy autentice sunt legitimate pe contul său de Instagram.
În decembrie, doi bărbați au fost arestați la Londra sub suspiciunea de furt și daune penale după ce o operă de artă Banksy din sudul Londrei - un stop roșu cu trei drone militare - a fost îndepărtată.

Mai recent, Banksy a confirmat că el se află în spatele unei picturi murale din nordul Londrei, în care vopseaua verde pulverizată cu spray arăta ca frunzișul unui copac puternic tăiat din prim-plan, ceea ce a fost interpretat, de unii, ca un comentariu despre mediu.

Nu toate lucrările sale sunt vădit politice, deși multe au un mesaj comic sau sardonic despre societate.

În 2021, 10 lucrări de artă stradală au apărut în Suffolk și Norfolk. Opera de artă stradală „Great British Spraycation" a inclus pescăruși care se aruncau în gol pentru chipsuri, copii care se jucau cu nisip și în bărci, precum și un șobolan care se odihnea pe spate într-un șezlong în timp ce savura un cocktail.

Capră „cocoțată" pe o clădire din Kew | Sursă foto: Getty Images

În vara anului 2024, Banksy a realizat în Londra opt opere de artă cu animale sălbatice, pe parcursul a tot atâtea zile. Seria a început cu o capră „cocoțată" pe o clădire din Kew, urmată de doi elefanți care își întindeau trunchiurile unul spre celălalt în Chelsea.

Au urmat trei maimuțe agățate pe un pod din Brick Lane, apoi un lup urlător pictat pe o antenă de satelit din Peckham.
A cincea operă de artă a fost o pereche de pelicani deasupra unui magazin de pește și chipsuri din Walthamstow.

Aceasta a fost urmată de un stencil cu o pisică care se întinde pe un panou publicitar abandonat din Cricklewood.

Publicul a năvălit apoi să vadă piranha înotătoare, care a apărut pe partea laterală a unei santinelă a poliției orașului Londra.

Banksy și-a completat jungla urbană cu un rinocer montat pe un Nissan Micra care avea un con de circulație pe capotă.
Așa cum se întâmplă adesea, nu toată arta a supraviețuit intactă.

Elefanții au fost curând murdăriți cu dungi, lupul a părut să fie furat la câteva ore după ce a fost confirmat ca fiind un Banksy, pisica a fost dată jos în aceeași zi în care a fost dezvăluită, iar un bărbat mascat a pictat cu spray o etichetă peste rinocer.

Ce s-ar întâmpla dacă Banksy ar fi demascat?

John Brandler, directorul Brandler Art Galleries, crede că este convenabil pentru Banksy să rămână anonim „astfel încât să poată merge pe stradă" fără să fie recunoscut, dar spune că marca Banksy ar supraviețui chiar dacă identitatea sa ar fi dezvăluită.

„Pentru lumea artei nu mai contează. Brandul este atât de mare acum. Oamenii lui au făcut din brandul Banksy un lucru atât de incredibil, încât nu ar mai conta acum [dacă ar fi demascat]. Declarațiile lui sunt atât de puternice. Este un marketing genial. Oamenii cumpără după brand.

[Când a început] să fie anonim l-a ajutat să iasă în evidență - cruciatul mascat - dar acum nu mai contează. Este foarte inteligent. Nu a inundat piața. Este un om de afaceri genial.", a spus John Brandler, directorul Brandler Art Galleries.

Subiecte în articol: Banksy artistul anonim
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile