Antena 3 CNN Externe Cine este aliatul-cheie care a ajutat bombardierul B-2 trimis de SUA să-i lovească pe rebelii houthi în Yemen

Cine este aliatul-cheie care a ajutat bombardierul B-2 trimis de SUA să-i lovească pe rebelii houthi în Yemen

de Adrian Iclozan    |   

Operațiunea prin care Statele Unite au trimis un bombardier strategic B-2 să îi bombardeze pe rebelii pro-iranieni din Yemen a beneficiat de sprijinul esențial al unui aliat al Americii, scrie Times of Israel.

Este vorba despre Australia, care a confirmat că a furnizat asistență pentru atacurile de miercuri împotriva grupării houthi.

Bombardamentul american a vizat cinci buncăre subterane în care erau depozitate arme ale rebelilor yemeniți, iar avionul de luptă al SUA a zburat prin spațiul aerian australian.

"Australia a oferit sprijin pentru loviturile americane desfășurate la 17 octombrie 2024, care au vizat instalațiile houthi din Yemen, prin accesul și dreptul de survol acordat SUA în nordul țării.  Acest sprijin este în concordanță cu angajamentul alianței noastre de lungă durată și cu cooperarea noastră strânsă, demonstrând interoperabilitatea armatelor celor două țări", au comunicat oficialii de la Canberra.

A fost prima dată când SUA au trimis un bombardier strategic cu rază lungă împotriva acestor combatanți proxy ai Teheranului.

Aparatul B-2 care a efectuat loviturile asupra Yemenului nu a decolat din Australia, însă radiodifuzorul australian ABC a relatat că bombardierul a fost realimentat în aer.

În iulie anul curent, presa internațională a relatat că bazele Forțelor Aviației Regale australiene, RAAF, localizate în Tindal și Darwin, au fost modernizate pentru a răspunde nevoilor avioanelor de bombardament și de realimentare ale SUA.

Statele Unite au finanțat aceste modernizări, în contextul în care Australia se profilează ca o locație vitală în zona indo-pacifică, pe fondul tensiunilor în creștere ale Americii cu China.

În prezent, SUA au depozite mari de combustibil pentru avioane la Tindal și Darwin, notează Times of Israel.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile