Antena 3 CNN Politică Cine e Daniel David, vehiculat pentru a fi candidatul comun al partidelor pro-europene la prezidențiale

Cine e Daniel David, vehiculat pentru a fi candidatul comun al partidelor pro-europene la prezidențiale

R.K.
2 minute de citit Publicat la 15:10 11 Dec 2024 Modificat la 16:44 11 Dec 2024

Numele lui Daniel David a fost vehiculat ca posibil candidat comun din partea partidelor pro-europene la alegerile prezidențiale. Primul care a vorbit despre o astfel de variantă a fost președintele UDMR, Kelemen Hunor. David este profesor universitar și psiholog român, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Daniel David este profesor de ştiinţe cognitive clinice (psihologie clinică/psihoterapie), membru al Academiei Române (membru corespondent din 2022) şi al Academia Europene (din 2022). De asemenea, este profesor asociat la Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, SUA, fiind, în acelaşi timp şi preşedintele Asociaţiei Psihologilor din România, vicepreşedintele Danube Rector's Conference şi membru în Boardul GUILD. Rectorul UBB a fost inclus în ultimii ani între cei mai citaţi 2% oameni de ştiinţă ai lumii în domeniul de specialitate şi trans-domenii, în analize vizând performanţa anuală sau în toată cariera. 

Numele lui Daniel David a fost adus în spațiul public ca posibil candidat la prezidențiale de președintele UDMR Kelemen Hunor. 

„Sunt câteva personalități de acest gen, dacă vrem să căutăm în zona academică avem pe Daniel David, profesor universitar, rectorul UBB, nu am vorbit cu el, e părarea mea personală”, a declarat Kelemen la RFI.

Ce spune Daniel David despre o posibilă candidatură la prezidențiale

Miercuri, rectorul UBB s-a referit la o posbilă candidatura. Profesorul universitar consideră că partidele pro-europene trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potenţiali candidaţi veniţi din toate mediile „relevante”, care să fie analizaţi „raţional politic” şi „riguros sociologic”. David susţine că ar trebui analizate inclusiv variantele candidat unic vs doi candidaţi pro-europeni, pe direcţia stânga-dreapta. Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susţinerea candidatului care este cel mai bine poziţionat, mai spune rectorul UBB.

„Am văzut că în spaţiul public circulă şi numele meu, din zone mai formale sau mai informale, ca unul dintre potenţialii candidaţi proeuropeni la alegerile prezidenţiale din 2024. Probabil că numele meu a apărut ca urmare a angajamentelor mele publice constante pentru România euroatlantică, accentuate în perioada alegerilor din 2024, care să fie a tuturor, nu doar a unora! Dar aceste angajamente pentru România euroatlantică nu au fost pentru o potenţială candidatură de acest fel, ci reprezintă ceea ce am ca valoare cardinală şi care rămâne astfel pentru mine indiferent de această situaţie punctuală”, afirmă Daniel David pe blogul personal.

Potrivit rectorului UBB, în acest moment, nu este vorba despre el sau despre alţi potenţiali candidaţi, ci despre ce doresc oamenii şi cum văd situaţia şi partidele politice.

„Cred că partidele proeuropene, în colaborare strânsă cu societatea civilă şi cu atenţie la nevoile şi mesajul oamenilor, trebuie să facă o listă preliminară de aproximativ 5 potenţiali candidaţi, veniţi din mediul politic, socio-economic şi cultural-academic (şi alte medii relevante, dacă mi-au scăpat în enumerare). Aceşti candidaţi trebuie analizaţi raţional politic (ca partidele implicate să tragă în aceeaşi direcţie) şi riguros sociologic (pentru a vedea ce doresc oamenii)”, explică David.

Rectorul UBB consideră că inclusiv partidele trebuie să analizeze variantele un candidat vs. doi candidaţi pro-europeni (pe direcţia stânga-dreapta).

„Apoi, când va fi momentul, fără orgolii, cei care vedem o Românie euroatlantică, ne angajăm în susţinerea candidatului care este cel mai bine poziţionat”, afirmă Danivel David.

Rectorul UBB consideră că, în paralel, este fundamentală organizarea funcţională a Parlamentului şi propunerea unui Guvern „cu oameni competenţi şi cu atenţie la cetăţeni”, care „să dea speranţe oamenilor” şi „să organizeze cât mai repede şi în siguranţa legalităţii şi a statului de drept alegerile prezidenţiale”.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole