Antena 3 CNN Externe Cine a fost Evgheni Prigojin și cum a ajuns din ”bucătarul lui Putin” să conducă gruparea Wagner

Cine a fost Evgheni Prigojin și cum a ajuns din ”bucătarul lui Putin” să conducă gruparea Wagner

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 08:00 24 Aug 2023 Modificat la 08:12 24 Aug 2023

Acesta a condus gruparea Wagner, o structură de mercenari susținută de Guvernul Rus, implicată în diverse conflicte militare din Africa, Siria, Ucraina și alte regiuni ale lumii. 

Activitățile lui Prigojin au fost mereu strâns legate de Ministerul Rus al Apărării dar și de departamentul rus de informații.

Restaurantele pe care le deținea Evgheni Prigojin au găzduit, în nenumărate rânduri, mese la care participa și Vladimir Putin alături de alți demnitari străini. Acesta este motivul pentru care Prigojin a fost poreclit ”bucătarul lui Putin”. 

Evgheni Prigojin s-a menținut cu succes în topul miliardarilor. Publicația „Delovoy Peterburg”  îl plasa pe acesta, în anul 2019, pe locul 72, cu o avere estimată de 14,6 miliarde de ruble. 

Citește și: S-a aflat cine erau ceilalți șase pasageri care se aflau la bord, împreună cu Evgheni Prigojin, în momentul prăbușirii avionului

După ani întregi în care a negat legătura cu Gruparea Wagner, acesta a confirmat, în septembrie 2022, că el este fondatorul.  

Prigojin a criticat deschis Ministerul rus al Apărării pentru corupție și gestionarea greșită a războiului împotriva Ucrainei. La 23 iunie 2023, el a folosit Grupul Wagner pentru a lansa o rebeliune împotriva conducerii militare ruse, acuzând Ministerul Apărării că bombardează soldații Wagner. Mercenarii au capturat orașul rus Rostov-pe-Don și au înaintat spre Moscova. Negocierile au dus la anularea rebeliunii a doua zi. Prigojin a fost de acord să se mute în Belarus, iar acuzațiile penale împotriva lui pentru rebeliune au fost retrase. 

Prigojin s-a născut la data de 1 iunie 1961, în Leningrad, un oraș din Uniunea Sovietică. Mama lui era asistentă iar tatăl lui, inginer, a murit când acesta avea doar nouă ani. Bunicul lui Prigojin a fost însă căpitan în Armata Roșie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La doar 18 ani, Prigojin a fost prins furând și a primit doi ani de închisoare cu suspendare și 6 luni cu executare. Un an mai târziu, acesta s-a întors la Leningrad și s-a alăturat unei bande. A participat la o mulțime de spargeri înainte să fie prins în timp ce sugruma o femeie pe stradă în timpul unui jaf, furând alături de complicii săi cerceii și cizmele femei. A fost atunci condamnat la 12 ani de închisoare. 

Citește și: Evgheni Prigojin a murit, după ce avionul în care se afla s-a prăbuşit în regiunea Tver din Rusia 

În timp ce își executa pedeapsa a lucrat ca strungar, șofer de tractor și ebenist. Motiv pentru care Curtea Supremă a Uniunii Sovietice a redus pedeapsa la 10 ani pentru bună purtare. 

Imediat după eliberare, Prigojin a început să frecventeze Institutul Chimic și Farmaceutic din Leningrad pentru a obține o diplomă în domeniul farmaceutic, dar nu a reușit să își termine studiile. 

În schimb, a început să vândă hot-dog împreună cu mama sa și cu tatăl vitreg, într-un market din Leningrad. Ulterior s-a implicat în afaceri cu jocuri de noroc, dar și în construcții, marketing și comerț extern. 

Potrivit presei ruse, acesta ar fi fost și momentul în care s-a întâlnit pentru prima dată cu Vladimir Putin, acesta fiind în acea perioadă președintele Consiliului de supraveghere pentru cazinouri și jocuri de noroc. 

În luna iunie a acestui an, Prigojin a acuzat Ministerul Apărării rus, condus de Shoigu, că încearcă să înșele societatea și președintele. Acesta susținea că războiul nu este necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei. 

La 23 iunie, Prigojin a susținut că forțele armate ale Rusiei au lansat lovituri cu rachete împotriva forțelor Wagner, ucigând un număr uriaș de luptători. Ulterior, gruparea a ocupat orașul rusesc Rostov pe Don și a înaintat spre Moscova. Președintele Putin a condamnat acțiunea ca fiind trădare și a promis că va face totul pentru a anula revolta. 

În urma discuțiilor dintre Prigojin și președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko, Prigojin a încetat marșul spre Moscova. Acesta s-a mutat în Belarus, iar trupele Wagner urmau să se întoarcă în Ucraina, însă planurile au fost anulate în urma refuzului grupării de a semna contracte militare. 

Potrivit autorităților din Rusia, Prigojin a murit seara trecută, într-un cumplit accident aviatic. Liderul Wagner se îndrepta dinspre Moscova spre Sankt Petersburg. Din primele informații, toate cele 10 persoane aflate la bordul avionului au murit. Rapoartele din presa rusă spun că avionul ar fi fost doborât. 

Sursă: Wikipedia

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole