Antena 3 CNN Externe Cinci momente virale care l-au adus pe Tim Walz de la statutul de necunoscut la cel de candidat la funcția de vicepreședinte al SUA

Cinci momente virale care l-au adus pe Tim Walz de la statutul de necunoscut la cel de candidat la funcția de vicepreședinte al SUA

de Georgiana Marina    |   

Clipurile cu guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, distribuite pe scară largă l-au transformat într-o senzație peste noapte, iar Kamala Harris i-a acordat atenție, scrie People.

Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, nu era chiar un nume cunoscut la sfârșitul lunii iulie, dar după doar câteva zile în lumina reflectoarelor naționale, el a devenit o senzație pe internet, crescând totodată numărul de clicuri și distribuiri ale momentelor acum virale. Curând, el a trecut de la statutul de candidat la vicepreședinte la cel de favorit al fanilor pe lista scurtă a lui Harris, depășindu-l în cele din urmă pe cel care se zvonea că ar fi favorit, guvernatorul Pennsylvaniei Josh Shapiro, și câștigând nominalizarea.

Walz – fost profesor, membru al Gărzii Naționale și antrenor de fotbal la liceu – a intrat în politică în 2006, candidând cu succes pentru Camera Reprezentanților a SUA ca democrat într-un district istoric republican. El a petrecut 12 ani în Parlament înainte de a câștiga cursa pentru postul de guvernator al statului Minnesota în 2018 și de a fi reales patru ani mai târziu.

În timpul campaniei pentru Harris din ultimele săptămâni, Walz și-a etalat farmecul rural pentru a prezenta viziunea partidului său într-o manieră simplă, ceea ce l-a determinat pe editorialistul Ezra Klein de la New York Times să îl numească „tatăl din Midwest de care au nevoie democrații”. El a fost la modă pe rețelele de socializare cu o seară înainte ca Harris să își dezvăluie contracandidatul – rezultatul faptului că noii fani ai lui Walz l-au implorat deschis să fie ales.

Cinci dintre cele mai virale momente ale lui Walz din ultimele săptămâni, care i-au câștigat un loc pe buletinul de vot.

„Aceștia sunt oameni ciudați”

Într-o apariție pe MSNBC, Walz i-a numit pe bărbații de pe lista republicană pentru Casa Albă „oameni ciudați”, creând o expresie care a prins de atunci în rândul multor democrați.

„Aceștia sunt oameni ciudați de cealaltă parte”, a spus el. „Vor să vă ia cărțile, vor să fie în sala dvs. de examinare. La asta se rezumă totul și nu vă îndulciți cu asta: Acestea sunt idei ciudate”.

Walz a repetat replica de când a devenit cunoscută, spunând într-o altă apariție publică: „Tipii ăștia sunt doar ciudați… uite, sunt ei o amenințare la adresa democrației? Da. Vor să ne ia drepturile? Da. Vor pune viețile oamenilor în pericol? Da”.

Vorbind cu Ezra Klein într-un podcast, Walz a spus că utilizarea cuvântului a fost intenționată ca o referire la Donald Trump, și nu la republicani ca întreg, spunând: „Este împăratul care nu poartă haine, este tot ce este această poveste – poveștile ciudate ale acestui tip și incapacitatea de a se conecta ca o ființă umană.”

El a continuat: „Și ‘ciudat’ este specific pentru el. Cu siguranță nu vorbesc despre republicani. Eu nu vorbesc despre oamenii care sunt la aceste mitinguri. Aud asta de la prietenii mei republicani, pentru că oamenii de la acele mitinguri sunt cei care pot beneficia cel mai mult de mesajul pe care îl transmitem.”

„Specialitatea curcan”

Într-un videoclip postat pe profilul său X în 2023, Walz a publicat imagini cu el și fiica sa, Hope, la Târgul de Stat din Minnesota. În videoclip, guvernatorul le sugerează să mănânce crenvurști de porumb după ce se plimbă cu „Praștia”.

„Sunt vegetariană”, spune Hope.

„Atunci, curcan”, răspunde Walz.

Când Hope îi amintește că „curcanul este carne”, Walz îi răspunde: „Nu în Minnesota, curcanul este special”.

Clipul a prins imediat ce a reapărut în iulie, în parte datorită glumelor dintre el și Hope – în care el exprimă atitudinea stereotipă din Midwest față de vegetarianism – și în parte pentru râsul său atunci când videoclipul îl arată catapultat în aer pe roller coaster.

„Ajutoarele sociale au fost bocancii”

Vorbind cu Jen Psaki de la MSNBC despre alegerea vicepreședintelui lui Trump, J.D. Vance, Walz a spus că republicanii ca Vance „strigă socialism” atunci când avertizează cu privire la agenda liberală, înainte de a afirma că democrații „doar construiesc drumuri, construim școli și construim prosperitate în acest sens”.

El a lansat apoi o critică acerbă a listei republicane, care a prezentat modul în care va lupta pentru încrederea americanilor din mediul rural în timpul campaniei.

Walz a spus cu sarcasm că, spre deosebire de „Donald Trump, un om de mare succes, care a moștenit 400 de milioane de dolari și a început să eșueze în toate”, americanii de mijloc muncesc din greu.

El a adăugat că, totuși, oamenii nu se pot descurca întotdeauna singuri și a povestit că el și fratele său erau adolescenți când tatăl lor a murit, forțând familia să treacă la modul de supraviețuire în timp ce colectau cecurile de la Social Security Survivor Benefit.

„Sunt total de acord cu ideea de a te ridica singur. Noi nu aveam bocanci”, a spus Walz. „Ajutoarele sociale au fost cizma, iar noi ne-am ridicat și le-am plătit înapoi. Verii mei nu au mers la Yale, dar vă spun eu ce au făcut: au contribuit la comunitatea lor și sunt mândri de asta”, a adăugat Walz – o referire la educația lui Vance și la bestsellerul său de memorii, Hillbilly Elegy.

„Ce monstru!”

Într-un alt clip viral, gazda CNN Jake Tapper i-a spus lui Walz că republicanii vor încerca să îi atace dosarul dacă va fi selectat drept contracandidat al lui Harris. Tapper l-a întrebat apoi pe Walz cum ar reacționa dacă republicanii l-ar critica pentru legalizarea marijuanei recreaționale, extinderea protecției LGBTQ+ și oferirea de mic dejun și prânz gratuit pentru copiii din școli.

„Ce monstru!” a răspuns Walz în glumă. „Copiii mănâncă și au burțile pline, astfel încât să poată învăța, iar femeile își iau propriile decizii în materie de asistență medicală și suntem unul dintre primele cinci state cu afaceri. De asemenea, ne situăm în top trei în ceea ce privește fericirea”.

Lăsând la o parte ideea că ar trebui să fie îngrijorat de bilanțul său, Walz a adăugat: „Deci da, copiii mei vor mânca aici, iar voi veți avea șansa de a merge la facultate și veți avea ocazia de a trăi într-un loc în care lucrăm la reducerea emisiilor de carbon – oh și, apropo, veți avea venituri personale mai mari și veți avea asigurare de sănătate”.

„Dacă așa vor să mă eticheteze, sunt mai mult decât fericit să accept eticheta”, a conchis el.

„Am cumpărat un filtru de aer pentru cuptorul meu”

O serie de momente au contribuit la consolidarea reputației lui Walz de tată tipic din Vestul Mijlociu – un tip care încearcă doar să repare lucruri (adesea la propriu, unele fotografii arătându-l uitându-se în capota unei mașini).

Într-un interviu apărut din nou pe internet, Walz a fost întrebat despre ultimul lucru pe care l-a făcut ca cetățean normal, „cu adevărat în public și cu adevărat singur”.

După o scurtă pauză, el a oferit răspunsul său: „M-am dus la Menards [un lanț de magazine de bricolaj din Midwest] și am cumpărat un filtru de aer pentru cuptorul meu”.

 

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile