Antena 3 CNN Actualitate Cod roșu de inundații în Galați și Vaslui. Oamenii își duc animalele pe dealuri ca să le salveze de viituri

Cod roșu de inundații în Galați și Vaslui. Oamenii își duc animalele pe dealuri ca să le salveze de viituri

de Andreea Ştefan    |   

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o nouă atenţionare Cod roşu de viituri, valabilă până marţi dimineaţa, pe râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui. Persoanele aflate în zonele de risc din 23 de localităţi ale judeţului Galaţi vor fi evacuate preventiv, conform unei măsuri dispuse, duminică, într-o şedinţă de lucru desfăşurată la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

Update 18:15. La două săptămâni de la viitura care a distrus gospodării din Slobozia Conachi, oamenii sunt din nou în pericol. În câteva ore, județul va fi sub cod roșu de vremea rea și inundații. 

Laurențiu Rădulescu, corespondent Antena 3 CNN, se află în Slobozia Conachi, acolo unde oamenii pleacă din case de frica unor noi viituri. 

Unii dintre cei care se aflau în zonă au plecat deja la rude, în timp ce alții încearcă să-și salveze animalele din calea inundațiilor.

Persoanele mai în vârstă au rămas în casele grav afectate. Elevii din 22 de localități nu vor merge mâine la școală.

„Nu a început încă ploaia, a început în schimb evacuarea oamenilor. Nu ne-am fi așteptat ca după două săptămâni, unde atunci când am fost aici, în Slobozia Conachi, să revenim în aceeași localitate, iar oamenii să fie nevoiți să-și părăsească locuințele. 

22 de localități din județul Galați vor intra, începând cu ora 20.00, sub cod portocaliu și roșu de vreme rea și precipitații. Sunt oameni care au fost afectați și în urmă cu aproximativ două săptămâni de acea viitură uriașă, oameni care au pierdut cam tot ce se putea pierde după ce apele au năvălit în locuințele lor, iar acum au primit această avertizare deloc ușoară”, a transmis Laurențiu Rădulescu.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Potrivit hidrologilor, în intervalul 30 septembrie ora 00:00 - 1 octombrie 2024 ora 10:00, vor fi scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare, pe râurile din bazinele hidrografice Bârlad - afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Prut - afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Elan (judeţele: Vaslui şi Galaţi), Siret - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Lungoci (judeţul Galaţi).

Potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), începând de luni, de la ora 12:00, până luni, la ora 23:00 este în vigoare Codul Portocaliu, care va afecta râuri din bazinele hidrografice: Mureş, Râul Negru, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Prahova şi Buzău.

„Acest cod este activ şi în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 - 1 octombrie, ora 18:00, pe râuri din bazinele hidrografice: Prut, Jijia, Bârlad, Siret şi râurile din Dobrogea.", se precizează în comunicatul INHGA.

Totodată, începând de duminică, de la ora 12:00, până luni, la aceeaşi oră, se află sub incidenţa Codului Galben râuri din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş, Tur, Someşul Mare, Someşul Mic, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Bega şi Timiş.

Conform hidrologilor, acelaşi cod este valabil şi în intervalul 29 septembrie, ora 12:00 - 1 octombrie, ora 23:00, pe anumite sectoare de râuri din zonele Transilvaniei, Banatului, Olteniei, Munteniei, Bucovinei, Moldovei şi Dobrogei.

Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare.

„Pentru siguranţa populaţiei, recomandăm respectarea măsurilor dispuse de către autorităţile locale şi evitarea circulaţiei în zonele aflate sub incidenţa codurilor hidrologice. Menţionăm că Avertizarea Cod Roşu presupune risc de inundaţii majore, care poate necesita adoptarea unor măsuri deosebite pentru evacuarea oamenilor şi bunurilor, impunerea de restricţii la folosirea podurilor şi căilor de transport şi exploatarea construcţiilor hidrotehnice. De asemenea, în secţiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depăşiri semnificative ale Cotelor de pericol/Fazei a III - a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensităţii majore a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate şi poate exista un risc semnificativ pentru viaţa oamenilor", se mai precizează în comunicat.

Locuitorii din 23 de localități din Galați sunt evacuați

Toate persoanele din judeţul Galaţi care locuiesc pe albia râurilor şi în zonele cu potenţial de risc la inundaţii vor fi evacuate, potrivit deciziei luate duminică în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

În urmă cu scurt timp, a fost emisă o avertizare RO-Alert de evacuare sau autoevacuare a locuitorilor din zonele de risc.

Localităţile vizate sunt: Băneasa, Bălăbăneşti, Bereşti, Bereşti-Meria, Barcea, Corod, Corni, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Vodă, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Jorăşti, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Valea Mărului.

Potrivit unui comunicat al IGSU, la şedinţa de lucru desfăşurată la sediul MAI au participat ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, şeful DSU, dr. Raed Arafat, prim-adjunctul inspectorului general al IGSU, Florea Constantin.

Alte măsuri vizează: dublarea efectivelor la Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă aflate sub avertizare cod portocaliu şi roşu, precum şi emiterea a două mesaje de informare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT.

„În urma şedinţei, au fost stabilite o serie de măsuri preventive pentru gestionarea situaţiei, menite să protejeze, în primul rând, vieţile cetăţenilor din zonele cu risc ridicat, precum şi bunurile acestora", menţionează sursa citată.

S-a stabilit de asemenea executarea unor lucrări de consolidare a digurilor cu saci de nisip în judeţele Galaţi şi Vaslui, în zonele cu potenţial pericol, din cauza depunerilor şi colmatării cursurilor de apă ca urmare a precipitaţiilor şi viiturilor manifestate în perioada anterioară.

Totodată, s-a decis transmiterea prognozelor, avertizărilor, înştiinţărilor şi informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice/hidrometeorologice periculoase către autorităţile competente, în vederea dispunerii măsurilor necesare.

„S-au dispus de asemenea: menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente pentru asigurarea acţiunilor de răspuns; instituirea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase; monitorizarea în teren a cursurilor de apă vizate de avertizările/atenţionările hidrologice periculoase emise; activarea grupei operative şi a centrelor judeţene de coordonare şi conducere a intervenţiei, în 29 judeţe (AB, AG, BC, BR, BT, BV, BZ, CL, CT, CV, DB, GJ, GL, GR, HD, HR, IF, IL, IS, NT, OT, PH, SB, SV, TL, TR, VL, VN, VS) şi municipiul Bucureşti aflate sub avertizare cod portocaliu", precizează IGSU.

Potrivit sursei citate, autorităţile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei din teren. "Având în vedere avertizările meteorologice emise de ANM, recomandăm cetăţenilor să adopte un comportament preventiv, pentru preîntâmpinarea situaţiilor care le pot pune în pericol viaţa şi bunurile", se arată în comunicat.

Mai multe informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea Platformei Naţionale de Pregătire în Situaţii de Urgenţă şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store şi Google Play.

Fechet: „Înainte de instituirea Codului Roșu trebuie intervenit cu tot ce putem”

Toate echipele trebuie să fie mobilizate şi să intervină cu saci pentru protecţie în zonele sub incidenţa avertizării de Cod roşu şi să existe rezerve de atenuare a debitelor şi viiturilor în acumulări, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Potrivit unui comunicat, ministrul Mediului a convocat, în această dimineaţă, Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), constituit la nivelul ministerului, ca urmare a situaţiei hidrometeorologice actuale şi a prognozei meteorologice pentru următoarele 48 de ore.

Conform sursei citate, este a treia zi consecutivă în care CMSU a fost convocat având în vedere actualizările zilnice ale avertizărilor meteorologice şi hidrologice pe areale extinse de Cod Portocaliu din sudul şi estul ţării şi chiar Cod Roşu în jud Galaţi.

„Fenomenele meteorologice care se manifestă cu precădere astăzi şi mâine în ţara noastră trebuie monitorizate în permanenţă, mai ales că ploile deja au început să se intensifice şi vor exista depăşiri de cote de inundaţie. Trebuie să ne asigurăm că există rezerve de atenuare a debitelor şi viiturilor în acumulări, iar în zonele care sunt sub incidenţa avertizării de Cod Roşu toate echipele trebuie să fie mobilizate şi să intervună cu saci pentru protecţie. Cu toate acestea, din nefericire, este posibil ca în zona Galaţi, afectată de ultimele inundaţii, casele să fie afectate din nou. Pe râurile mari nu aşteptăm probleme însă, râurile mici pot pune probleme şi de aceea trebuie să fim pregătiţi de intervenţie. În timpul pe care îl mai avem până la instituirea Codului Roşu trebuie intervenit cu tot ce putem, cu o mobilizare rapidă a forţelor, chiar şi a celor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor din zonele învecinate, pentru a putea proteja populaţia şi gospodăriile afectate deja de inundaţiile recente", a menţionat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în comunicat.

Conform sursei citate, pe marea parte a afluenţilor pe care sunt emise coduri galbene şi portocalii există acumulări ale ANAR şi Hidroelectrica care au rezerve importante în care se pot prelua volumele de viitură.

„Personalul de exploatare al acestor acumulări este mobilizat pentru a asigura funcţionarea optimă a lucrărilor (Gura Râului, Paltinu, Măneciu, Râuşor, Brădişor, Tarniţa etc).", se mai precizează în comunicat.

Prezent la şedinţa extraordinară a CMSU, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a informat că pentru zona Galaţi s-a dispus evacuarea persoanelor din arealele vulnerabile la inundaţii.

De asemenea, schimbul de informaţii dintre echipele ANAR aflate pe teren trebuie să fie menţinut în permanenţă, colaborarea fiind foarte importantă, astfel încât să se poată interveni imediat în zonele în care sunt aspecte deosebite.

„Administraţia Bazinală de Apă Prut Barlad şi Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi vor trimite pe zonele afectate, în fiecare localitate, circa 2.000 de saci şi autobasculante cu nisip. Cu sprijinul IJSU şi a forţelor suport se vor realiza protecţii locale, punctuale, pentru casele afectate de ultima inundaţie din zona Galaţi", se mai precizează în comunicat.

Subiecte în articol: cod rosu inundatii mircea fechet Galați
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile