Antena 3 CNN Externe Ciclonul Boris se mută în Italia. E cod roșu de ploi torențiale și inundații, oamenii sunt în alertă

Ciclonul Boris se mută în Italia. E cod roșu de ploi torențiale și inundații, oamenii sunt în alertă

de Bianca Chirilă    |   

Ciclonul Boris, care a făcut ravagii în mai multe țări din Europa Centrală și de Est, va ajunge în Italia, unde deja au fost emise avertismente de ploi abundente, vânt puternic și inundații, transmite BBC.

Italia este deja în alertă maximă, în special în Emilia-Romagna şi Marche, după inundațiile devastatoare care au lovit România, Polonia, Republica Cehă şi Austria.

Furtuna Boris a provocat moartea a cel puţin 19 persoane în Europa Centrală şi de Est. Pe lângă cele cinci victime din Austria, România a raportat şapte decese, Polonia patru, iar Republica Cehă trei, precum şi opt dispăruţi.

Autoritățile din Croația, Ungaria și Slovacia avertizează, de asemenea, cu privire la inundații în zilele următoare.

Inundațiile semnificative au fost cauzate de furtuna Boris, care a adus cantități mari de ploaie și zăpadă în weekend.

Peste 5.000 de soldați au fost trimiși pentru a ajuta oamenii din sudul Poloniei. În orașul Glucholazy un pod s-a prăbușit, iar străzile sunt pline de noroi. Prim-ministrul țării, Donald Tusk, a declarat stare de dezastru natural.

Zonele de-a lungul graniței ceho-poloneze sunt printre cele mai afectate. Cehia s-a confruntat cu cele mai grave inundații din ultimii 27 de ani. Ostrava a fost unul dintre cele mai afectate orașe, după ce râul Oder a ieșit din matcă în urma ploilor torențiale de marți.

Nivelul apei continuă să crească rapid pe Dunăre în Slovacia și Ungaria. Serviciile de urgență și voluntarii, în unele locuri ajutați de armată, lucrează non-stop pentru a proteja așezările joase din regiune.

Cod roșu în Italia

În Italia, Serviciul Național de Protecție Civilă al țării a emis avertizări de tip cod roșu pentru mai multe regiuni, avertizând că există risc de furtuni, alunecări de teren și inundații.

Pompierii din Pescara, Abruzzo, spun că au primit deja peste 200 de apeluri după ce ploile abundente au declanșat inundații.

În România, sunt prognozate mai multe ploi în estul Carpaților, punând în pericol orașele și satele din județele Galați și Vaslui, care au fost deja puternic afectate.

Fenomenele meteo extreme au loc tot mai des pe glob din cauza schimărilor climatice.

În lunile următoare sunt aşteptate studii pentru a se stabili dacă aceste inundaţii sunt asociate cu schimbările climatice, a declarat marţi Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), ale cărei echipe au fost mobilizate pe teren în ultimele zile.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile