Antena 3 CNN Meteo Ciclonul care a făcut prăpăd în Slovenia se îndreaptă spre România! Climatologul Roxana Bojariu: ”Furtuni și tornade!”

Ciclonul care a făcut prăpăd în Slovenia se îndreaptă spre România! Climatologul Roxana Bojariu: ”Furtuni și tornade!”

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:49 07 Aug 2023 Modificat la 12:49 07 Aug 2023

Climatologul Roxana Bojariu a explicat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, cum va evolua vremea în următoarele zile, în România, sub efectul acestui ciclon care a provocat adevărate ravagii în drumul lui. 

”În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum. 

Pot apărea tornadele

Nu se pot face predicții pentru apariția tornadelor. Dar ele ar putea să apară, urmărim actualizările și ale prognozelor dar și ale acelor prognoze cu anticipare imediată, nowcasting-urile care ne dau detalii mult mai bune chiar dacă cu foarte scurt timp înainte”, a explicat Roxana Bojariu la Antena 3 CNN. 

"Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse. Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. 

Masa de aer rece a intrat deja în România

Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații. 

De luni, în zona sud-est a țării vom avea temperaturi ridicate până la 32 de grade. În București, maxima va fi de 31...32 de grade Celsius 

Când revine căldura

Spre sfârșitul săptămânii vom avea din nou o masă de aer cald. Vreme frumoasă și caldă pentru vineri sâmbătă, duminică. 

Luna August 2023 începe furtunos, cu multe instabilități, chiar cu contraste foarte mari între regiuni. Un lucru atipic pentru cea mai liniștită lună din an, teoretic. 

Avem aceste instabilități pentru că aerul rece cu aerul cald, împreună precipită pe ploi și cu cât este contrastul mai mare, cu atât manifestările sunt mai severe: intensificări de vânt, episoade de grindină, descărcări electrice. 

Cazuri extreme sunt cele cu furtuni care ajung să dezvolte tornade. Trebuie să urmărim acele prognoze cu anticipare imediată", a mai spus Roxana Bojariu, climatolog ANM. 

Citește mai multe din Meteo
» Citește mai multe din Meteo
TOP articole