Antena 3 CNN Externe CIA a dat anunț pe Facebook și Instagram că angajează spioni și îi instruiește cum să o contacteze în sigurantă

CIA a dat anunț pe Facebook și Instagram că angajează spioni și îi instruiește cum să o contacteze în sigurantă

de Daniela Chihaia    |   

CIA - Agenția Centrală de Informații din SUA - a anunțat o nouă acțiune de recrutare de informatori în China, Iran și Coreea de Nord. Organizația a postat miercuri mesaje pe conturile sale de pe rețelele sociale în mandarină, farsi și coreeană, instruindu-i pe utilizatori cum să o contacteze în siguranță, fără să se afle.

Acest demers urmează unei campanii de înrolare a rușilor, în urma invaziei din Ucraina, despre care CIA spune că a fost un succes, potrivit BBC.

Vrem să ne asigurăm că indivizii din alte regimuri autoritare știu că suntem deschiși pentru colaborare”, a spus un purtător de cuvânt al CIA.

Prin mesajele de recrutare - care au fost postate pe X, Facebook, YouTube, Instagram, Telegram și LinkedIn, dar și pe dark web - au fost cerute numele persoanelor, locațiile și datele de contact.

Potrivit instrucțiunilor, potențialii candidați au fost sfătuiți să contacteze CIA prin intermediul site-ului oficial, utilizând rețele private virtuale (VPN) criptate sau un browser web anonim cunoscut sub numele de rețeaua Tor, care este adesea folosit pentru a accesa dark web.

Nu-mi amintesc de niciun fel de recrutare ca acesta, prin YouTube sau rețele sociale, în acest mod, cel puțin în coreeană”, a declarat Mason Richey, profesor asociat de politică internațională la Universitatea Hankuk din Seul. „Se pare că se bazează pe succesul pe care l-au avut în Rusia – dar mă întreb cât de eficient va fi acest lucru, având în vedere că majoritatea nord-coreenilor nu au acces la internet”, a mai spus el pentru BBC.

Mason Richey a sugerat că Statele Unite ar putea viza comercianții nord-coreeni care trec în mod informal granița cu China și ar putea să acceseze rețele VPN.

Serviciile de informații americane consideră Coreea de Nord, Iran și China „ținte grele” atunci când vine vorba de colectarea informațiilor, având în vedere nivelul ridicat de supraveghere pe care toate aceste țări îl folosesc pentru a combate disidența.

„Acest efort reprezintă doar un mod în care CIA se adaptează la un nou mediu global de represiune de stat și supraveghere globală”, se mai spune în anunțul agenției de spionaj.

Dar Mason Richey pune la îndoială valoarea oricărei informații pe care campania ar putea să o obțină. „Presupunem că CIA știe ce face, dar ne întrebăm câți dintre acești oameni nemulțumiți sunt suficient de aproape de putere și suficient de aproape de locurile în care se iau decizii importante”, a spus el. 

Șefii serviciilor de informații americane, încurajați de operațiunea din Rusia, sunt totuși încrezători că vor ajunge la destui cetățeni nemulțumiți care sunt dispuși să-i contacteze cu informații potențial utile.

„Există o mulțime de oameni care au acces la informații și care sunt nemulțumiți de regimul lui Xi din China”, a declarat pentru Bloomberg directorul adjunct al CIA, David Cohen. „Sunt oameni în interior cărora, din diferite motive, în mod fundamental nu le place direcția pe care Xi o decide pentru țară și înțeleg că există o cale de a-și ajuta țara lucrând cu noi”, a adăugat Cohen.

Liu Pengyu, un purtător de cuvânt al ambasadei chineze în SUA, a declarat că SUA desfășoară „o campanie organizată și sistematică” de dezinformare împotriva Chinei. „Orice încercare de a crea un scurtcircuit între poporul chinez și Partidul Comunist Chinez sau de a slăbi legătura lor strânsă va eșua în mod clar”, a spus Liu într-un comunicat.

 

Subiecte în articol: spionaj agent CIA China Coreea de Nord Iran
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile