Antena 3 CNN Externe Prima reacţie a Chişinăului la solicitarea Tiraspolului către Moscova de a mări efectivul forţei de menţinere a păcii în Transnistria

Prima reacţie a Chişinăului la solicitarea Tiraspolului către Moscova de a mări efectivul forţei de menţinere a păcii în Transnistria

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 21:54 08 Mai 2023 Modificat la 21:56 08 Mai 2023

Leonid Manakov, şeful aşa-zisei reprezentanţe a Transnistriei la Moscova, nu are nicio atribuţie în legătură cu Acordul din 21 iulie 1992 care stipulează statutul forţei de menţinere a păcii în Transnistria, aşa că nu este în măsură să se exprime cu privire la mărirea numărului de "pacificatori" ruşi în stânga Nistrului, a declarat purtătoarea de cuvânt a Biroului Politici de Reintegrare din cadrul guvernului de la Chişinău, Mariana Sarî, potrivit Deschide.md şi TV8.md.

"În primul rând, trebuie clarificat statutul aşa-numitei reprezentanţe în numele căreia se prezintă dl. Manakov. De mai bine de patru ani Chişinăul aşteaptă asemenea clarificări. În al doilea rând, referitor la mecanismul de pacificare se pot expune doar părţile semnatare ale Acordului din 21 iulie 1992 şi nicidecum persoane ce nu au nicio atribuţie cu acest mecanism", a subliniat Sarî.

Biroului Politici de Reintegrare a reacţionat astfel la cererea şefului aşa-zisei reprezentanţe a separatiştilor transnistreni în Rusia, Leonid Manakov, de mărire a numărului trupelor "pacificatoare" ruseşti pe teritoriul regiunii transnistrene.

Citeşte şi: "Chișinăul a încercat să rezolve prin forță!" | Transnistria a cerut Rusiei să mărească numărul militarilor din regiunea separatistă

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, în conferinţa de presă zilnică, că nu are nimic de spus despre cererea lui Manakov pentru moment.

Aşa-zisele autorităţi de la Tiraspol au solicitat, în repetate rânduri, o creştere a numărului de forţe ruse de "menţinere a păcii", inclusiv prin recrutarea de personal militar din rândul cetăţenilor Federaţiei Ruse cu reşedinţa permanentă în Transnistria, potrivit media de la Chişinău.

Vezi şi: Rusia bombardează Ucraina înainte de Ziua Victoriei 

Rusia dispune de sute de "căşti albastre" în regiune după un război sângeros între separatiştii proruşi şi forţele guvernamentale moldovene după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991.

Forţa de menţinere a păcii din Transnistria este tripartită şi cuprinde 402 ruşi, 492 transnistreni şi 355 moldoveni, potrivit autorităţilor de la Tiraspol, aminteşte Reuters.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole