Antena 3 CNN Externe Guvernul de la Chișinău, reacție la războiul anticipat în Republica Moldova | Situația specială în care Putin va apăsa butonul roșu, conform de SUA

Guvernul de la Chișinău, reacție la războiul anticipat în Republica Moldova | Situația specială în care Putin va apăsa butonul roșu, conform de SUA

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 15:30 11 Mai 2022 Modificat la 15:33 11 Mai 2022

"Autoritățile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informații cu partenerii țării noastre, inclusiv SUA. Instituțiile abilitate din țara noastră examinează tot spectrul de scenarii, care vizează evoluțiile de securitate din regiune, iar informațiile acumulate nu indică un risc de extindere a războiului pe teritoriul nostru.

Avem planuri clare de acțiune pentru prevenirea oricăror scenarii de destabilizare", a transmis Ministerul Apărării de la Chișinău într-un comunicat în care mai susține că prioritatea sa o constituie "viața şi siguranța cetățenilor".

Instituția citată a menționat că "scoaterea din context" a declarațiilor făcute șefa  Comunității de Informații din SUA "creează stări de neliniște și frică în societate" și a făcut apel la "calm şi discernământ".

Ce a spus Avril Haines în fața membrilor Congresului SUA

Președintele rus Vladimir Putin nu intenționează să îşi limiteze planurile de ocupare  la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova, a declarat marți Avril Haines.

"Estimăm că președintele Putin se pregătește pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenționează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas", a spus ea în cadrul unei audieri în Congres.

Serviciile de informații americane anticipează că armata rusă vrea "să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria", a adăugat Haines.

Avril Haines: "Putin are nevoie de o mobilizare generală dacă vrea să ajungă în Transnistria"

Deși este posibil ca forțele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, "ele nu vor putea ajunge în Transnistria - și să includă Odesa - fără a fi decretată o formă de mobilizare generală", a prognozat ea.

"Putin mizează, probabil, pe o slăbire a determinării SUA și a Uniunii Europene în momentul în care penuria alimentară și creșterea prețurilor la energie se vor agrava. Combinat cu realitatea că Putin se confruntă cu un dezechilibru între ambițiile sale şi capacitățile militare convenționale ale Rusiei, asta înseamnă cel mai probabil o evoluție mai impredictibilă și cu potențial de escaladare în următoarele câteva luni.

Tendința actuală sporește riscurile ca președintele Putin să se îndrepte spre măsuri mai drastice, inclusiv instaurarea legii marțiale, reorientarea producției industriale sau o potențială escaladare militară, cu scopul de a elibera resursele necesare pentru a atinge acest obiectiv.

Avril Haines: "Putin ar putea folosi arme nucleare dacă va ajunge la concluzia că pierde războiul"

Considerăm în continuare că președintele Putin nu va autoriza folosirea armelor nucleare decât dacă va percepe o amenințare existențială pentru stat sau regimul rus", susține Avril Haines.

"Putin ar putea recurge la arme nucleare și în situația în care va aprecia că pierde războiul în Ucraina şi că NATO intervine sau se pregătește să intervină.

Chiar şi în acest caz, probabil va trimite semnale înainte", a subliniat șefa Comunității de Informații din SUA.

Foto: Vladimir Putin la parada militară de la Moscova, de pe 9 mai

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole