Antena 3 CNN Emisiuni Numai de bine Chirurgia robotică, o soluţie minim invazivă cu numeroase avantaje

Chirurgia robotică, o soluţie minim invazivă cu numeroase avantaje

Georgiana Mihăilă
2 minute de citit Publicat la 15:13 03 Noi 2021 Modificat la 15:13 03 Noi 2021

Toate aceste beneficii devin și mai evidente în cazul intervențiilor robotice. La un spital privat din București, o echipă de specialiști și un astfel de robot realizează diverse operatii pentru tratamentul afecțiunilor ginecologice, inclusiv pentru îndepărtarea uteruluii.

Prima intervenție de acest tip a fost realizată la începutul lunii iulie, într-un timp record - o oră. Precizia și controlul maxim sunt doar câteva dintre avantajele pe care le-a sesizat echipa medicală în timpul intervenției, datorită vizualizării 3D pe care le-o oferă robotul.

Tehnologia robotică redă cel mai bine conceptul de minim invaziv, care se referă la faptul că medicul chirurg face una sau mai multe incizii foarte mici, de câțiva milimetri, pentru a ajunge la organele afectate, comparativ cu inciziile mari ce implică secționarea mușchilor, folosite în timpul chirurgiei clasice, deschise.


 
"Este vârful tehnologiei. Tu ca chirurg ai impresia că te afli în interiorul corpului uman. Ai posibilitatea să vizualizezi unghiuri, care laparoscopie sunt aproape imposibil de vizualizat, iar precizia mișcărilor este incomparabilă, oricât de bine ar fi antrenat un chirurg care face laparascopie, există un tremur intențional TAIE. Ei bine, robotul anulează aceste mișcări imperceptibile", a transmis Prof. Dr. Petre Brătilă.
 
Astfel, pentru chirurg, avantajul major este precizia, siguranța și posibilitatea vizualizării unor imagini 3D de cea mai bună calitate, care pot fi mărite de până la 30 de ori.
 
"Instrumentele sunt astfel concepute încât să realizeze mișcările mâinii umane, deci unele pot fi rotate 270 de grade, altele până la 540 de grade, pentru a obține cea mai bună poziție a instrumentului pentru locul în care operezi".

Pentru paciente, cel mai important avantaj este dimensiunea redusă a inciziei, care duce și către o traumă mult mai mică, o spitalizare mai scurtă și un aspect estetic îmbunătățit.
 
"În comparație cu toate celelalte metode chirurgicale evoluția postoperatorie a acestor paciente este extraordinară, aș putea spune. Deci foarte multe dintre ele mărturisesc că nu au niciun fel de durere".
 
Noua tehnologie permite intervenția și asupra persoanelor care suferă de obezitate morbidă, această afecțiune fiind considerată una dintre cele mai mari impedimente în chirurgia ginecologică.
 
"Prin oricare din metode, inclusiv prin chirurgia deschisă, operațiile care se fac acestor paciente riscă să nu fie niște operații complete și de mare acuratețe datorită dificultăților. Robotul rezolvă aceste probleme, am avut paciente cu indice de masă corporală peste 48, s-ar traduce la un 1.5 metri 160 de kilograme".
 
Care sunt afecțiunile care pot fi tratate?

 
"Majoritatea afecțiunilor ginecologice. În principal, rezervăm intervențiile pentru operațiile oncologice, deci de cancer genital, pentru operațiile ablative ale uterului, pentru malformații, pentru endometrioză, pentru diverse forme de prolaps și așa mai departe. Deci ceea ce necesită precezie foarte multă și acuratețea actului medical", a mai spus dr. Petre Brătilă.
 
Așadar, chirurgia robotică poate fi o soluție salvatoare mai ales pentru cazurile dificile, care necesită acționare exactă și capacitate mare de concentrare.
 
"Robotul este un instrument extraordinar de bun, dar dacă nu știi să operezi, nu știe nici el. Deci trebuie să îți adaptezi tehnica operatorie fiecărui caz în parte, trebuie să aduci din spate toată experiența pe care o ai, astfel încât să urmărești două lucruri: 1. Să rezolvi complet problema pentru care s-a prezentat pacienta și 2. Să o faci în timpul cel mai favorabil, astfel încât traumatismul operator să fie minim", a precizat dr. Brătilă.
 
La toate aceste avantaje, se adaugă și protejarea sănătății medicului chirurg, care, în timp, poate suferi anumite afecțiuni la nivelul articulațiilor din cauza intervențiilor mult prea lungi, care necesită poziții incomode.
 
"În chirurgia robotică operezi într-o poziție relaxată, operezi așezat, nu faci niciun fel de efort fizic, totul este concentrare vizuală și de concentrare de acomodare instrumentelor cu mișcare mâinii", a mai spus dr. Brătilă.

Citește mai multe din Numai de bine
» Citește mai multe din Numai de bine
TOP articole