Ministerul a comunicat astăzi că, în pofida informațiilor din spațiul public, nu a fost găsită nicio dronă rusească pe teritoriul național, în urma atacului rusesc asupra portului dunărean Izmail.
Zvonurile privind o dronă rusească prăbușită pe malul românesc al Dunării au fost vehiculate de localnici din județul Tulcea și reluate de primarul din Ceatalchioi în declarații făcute presei.
"Echipa MApN nu se mai află la Ceatalchioi. Echipa s-a deplasat în cursul zilei de astăzi, s-a autosesizat în urma informațiilor apărute în spațiul public. Așa cum am informat și prin comunicatul transmis acum câteva minute, dar și în comunicările anterioare, nu s-au identificat riscuri de natură militară pe teritoriul național sau în apele teritoriale ale României.
Suspiciunile de cădere accidentală, pe teritoriul nostru, a unor părți de drone nu s-au confirmat. Specialiștii noștri pot reveni la fața locului în situația în care apar alte informații, însă, până la acest moment, nu s-au putut identifica probe care să confirme aceste suspiciuni.
Constantin Spînu, MApN: "În niciun moment dronele rusești nu au intersectat spațiul aerian al teritoriului național"
Pot să vă spun că la nivelul Ministerului Apărării Naționale sunt luate, de multă vreme, măsurile necesare astfel încât să putem înțelege și să monitorizăm tot ceea ce se întâmplă dincolo de granițele noastre. Așa cum am anunțat și în informația de presă de ieri, și de acum o săptămână - pentru că au fost atacuri similare pe infrastructura portuară de la Reni - nu s-au identificat riscuri de natură militară.
Din evaluările și din imaginile radar pe care noi le-am obținut pe toată perioada, nu a rezultat în niciun moment că a fost o intersecție (a dronelor rusești) cu teritoriul național.
Cu privire la această situație, la o posibilă cădere accidentală, n-aș vrea să minimizez pericolul, sunt măsuri de vigilență întărită. N-am să pot să intru în detalii, să vă spun cum am repoziționat tehnica, însă sunt luate măsuri cu caracter permanent și gradual, astfel încât în permanență să avem înțelegerea a tot ceea ce se întâmplă în apropierea granițelor noastre și să putem să luăm măsurile necesare în timp util. Măsurile acestea sunt stabilite atât prin planurile naționale, cât și prin cele de la nivel aliat", a declarat la Antena 3 CNN Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN.
Însă primarul Tudor Cernega nu a părut convins de asigurările reprezentantului Ministerului Apărării Naționale.
Cernega a spus tranșant că se îndoiește că echipa MApN a putut realiza - în doar câteva ore - o cercetare completă a zonei în care ar fi putut să cadă drona.
Primarul din Ceatalchioi: "Înclin să dau dreptate localnicilor. Știu că deranjează multe instituții!"
Mai mult, primarul Cernega a recunoscut că, între a-i crede pe reprezentanții ministerului și a le da crezare oamenilor din comună, care i-au spus că a căzut o dronă în apropiere, preferă să plece urechea la spusele celor din urmă.
"Mă bucur într-un fel că s-au făcut cercetări, dar într-o oră-două, cât au venit dumnealor pe-acolo, la drumul care este, dus-întors, mă îndoiesc că au reușit să verifice cum trebuie. Știu că deranjează. E un incident care, probabil, va avea un impact dacă se va dovedi că se mai află acolo, căzută (drona). Deranjează multe instituții (...)
Dar din discuțiile cu cetățenii, punându-mă între rezultatul anchetei dumnealor și declarațiile martorilor, înclin să cred să dau dreptate localnicilor.
Primarul din Ceatalchioi: "Mă îndoiesc că spațiul aerian a fost supravegheat de radare!"
Că spațiul aerian a fost supravegheat de radare, mă îndoiesc. Mă îndoiesc, mă îndoiesc mult.
Eu l-aș întreba (pe reprezentantul MApN): cum se apără Ceatalchioi, dacă mâine trag asupra noastră cu drone? Ce măsuri au luat? Eu n-am fost contactat. Eu sunt primar acolo. Ar trebui să fiu contactat de armată (...) Când a început războiul, au venit cei de la o unitate militară dintr-o zonă de la noi, au stat câteva zile și au plecat. A mai fost atacul ăla și n-a mai venit nimeni, nu ne-a băgat nimeni în seamă (...)
Au fost cei de la postul dumneavoastră de televiziune (au vorbit cu un martor care a povestit) cum a văzut drona, cum a trecut deasupra casei lui, cum s-a întors și a intrat în partea aia (...) Lumea s-a speriat, (oamenii) și-au făcut bagajele.
Primarul din Ceatalchioi: "Îmi spun oamenii: 'mă, tu ești chior la cap? Am văzut drona deasupra casei și tu îmi spui că n-a fost?'"
Doi cetățeni îmi spun: 'a trecut drona deasupra mea', un altul îmi spune că a văzut căzând o dronă în pădure. Mai declară și marinarii ăia că e posibil să fie (căzută) la noi, acolo. Mă îndoiesc că armata a cercetat într-o oră toată pădurea. E o zonă forestieră, cu vegetație multă.
Pe cine să mai creadă oamenii, ce încredere să mai aibă, când îmi spun: 'Mă, tu ești chior la cap? Dacă eu îți spun că drona mi-a trecut pe deasupra casei mele, tu-mi spui mie că nu a trecut?'
Comandamentul Local pe Situații de Urgență, pentru ce să-l convoc? Ce să discut? Eu am fost alături, de cetățeni, suntem comunitate mică", a spus Tudor Cernega la Antena 3 CNN.
Constantin Spînu, MApN: "Dl. primar spune că poate am văzut greșit. Admit că e posibil, trebuie lămurite toate aspectele"
"În primul rând i-aș spune domnului primar că nu ne deranjează să fim contactați: venim de fiecare dată. Și astăzi am făcut-o. Din păcate, așa cum a spus și dl. primar, nu a putut răspunde la telefon. Specialiștii noștri ar fi dorit să stea de vorbă și cu cetățenii, ca să ne lămurim exact care este situația.
Încă o dată, 100% din imaginile radar, din supravegherea pe care o facem continuu acolo, aceste drone nu au intersectat teritoriul național. Dl. primar spune că este posibil să vedem greșit. Admit lucrul acesta, trebuie lămurite toate aceste lucruri, toate aceste aspecte. Din păcate, zona domnului primar este foarte aproape de o zonă de conflict.
Colegii mei au fost astăzi câteva ore în comună. Dacă dl. primar are și elemente suplimentare, putem reveni fără niciun fel de probleme, astfel încât să înțelegem tot ce s-a întâmplat și, evident, să cooperăm, să colaborăm. Deci nu se pune problema 'să nu deranjăm autoritățile centrale', dimpotrivă (...) Comuna Ceatalchioi face parte din România, care face parte din Alianța Nord-Atlantică.
Întreg teritoriul NATO este apărat. Suntem cu toții solidari. Avem măsuri luate gradual, încă de dinainte de începerea conflictului din Ucraina, din februarie anul trecut. Sunt măsuri de consolidare pe întregul flanc estic", a fost replica reprezentantului MApN, Constantin Spînu.