Cercetătorii chinezi au obţinut rezultate surprinzătoare, după ce au folosit reproducerea în spaţiu pentru a cultiva noi soiuri de plante.
S-au obţinut noi hibrizi din peste 500 de răsaduri cultivate. Importantă a fost obţinerea unor plante fără ţepi din soiul „para cu ghimpi”, potrivit informaţiilor prezentate sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.
Planta aleasă pentru a fi cultivată în spaţiu a fost Rosa roxburghii sau Cili, care în chineză înseamnă „pară cu ghimpi”. Este un fruct bogat în vitamina C, de culoare galbenă şi care, aşa cum îi spune şi numele, are ţepi.
Cercetătorii chinezi au obţinut 528 de răsaduri din 28 de grame de seminţe. Plantele au petrecut 186 de zile la bordul capsulei spaţiale cu echipaj uman Shenzhou-15, informează presa chineză.
Rezultatele au fost spectaculoase. Pentru prima dată, cercetătorii asiatici au obţinut patru răsaduri cu forme distinctive, dintre care două sunt lipsite de ghimpi şi au frunze cu forme net diferite faţă de „perele cu ghimpi” tipice.
Unul dintre cercetători a explicat faptul că pentru a scurta procesul de ameliorare, au fost aplicate metode de reproducere a răsadurilor în timp ce s-au realizat experimente de cultură de ţesuturi pe soiuri lipsite de ghimpi.
Acest nou lot de germoplasmă va fi inclus în banca locală de germoplasmă a „perelor cu ghimpi".
Va fi creată totodată o bază spaţială de ameliorare a „perelor cu ghimpi” pentru a promova inovarea resurselor de plasmă germinativă, mai scrie presa chineză.