Inginerii din China au dezvăluit un vehicul unic ce funcționează ca o platformă mobilă pentru o mașină zburătoare electrică (eVTOL), capabilă să transporte două persoane, scrie Live Science.
Cum funcționează sistemul terestru-aerian
Componentele aeriene sunt bazate pe un sistem de propulsie electrică verticală (eVTOL), care folosește motoare și elice distribuite pe toată structura sa. Acestea sunt stocate în vehiculul terestru, care funcționează ca o platformă de lansare.
Vehiculul terestru, supranumit „nava-mamă”, a fost creat de compania Xpeng Aeroht și dispune de un motor electric de 800V și o platformă integrată care permite o autonomie de peste 1.000 km.
Designul eVTOL-ului
Vehiculul zburător este construit din fibră de carbon, are șase rotoare și poate transporta două persoane, oferind o vedere panoramică de 270 de grade. Poate fi pilotat manual sau controlat autonom, însă pilotul are întotdeauna opțiunea de a prelua controlul. Indiferent de modul în care este pilotat, sistemul de navigație integrat asigură stabilitatea și siguranța în timpul zborului.
Procesul de lansare
Trecerea de la modul terestru la cel aerian implică opt module de control și 14 actuatoare, care activează forțele necesare extinderii rotoarelor. După eliberarea componentei zburătoare din vehiculul terestru, rotoarele se extind și încep să funcționeze, permițând decolarea verticală.
Când va începe producția modului aerian
În noiembrie 2024, compania a efectuat primul zbor public al vehiculului eVTOL, demonstrând separarea completă între modulele terestre și aeriene, urmată de reconectare. Prototipul finalizat al vehiculului a fost prezentat la CES 2025 din Las Vegas.
Fabrica responsabilă de producerea „portavionului terestru” este proiectată să atingă o capacitate anuală de 10.000 de unități. Producția modulului aerian este planificată să înceapă în al treilea trimestru din 2025, iar livrările sunt așteptate în 2026.
Compania estimează că vehiculul va fi popular printre turiștii aventuroși, dornici să exploreze terenuri noi. Această inovație deschide noi perspective pentru transportul terestru și aerian, marcând un pas important în dezvoltarea tehnologiilor eVTOL.