Antena 3 CNN Externe China a trimis în Rusia puști de asalt, drone și echipament militar de protecție | Echipamentul militar a tranzitat o țară NATO

China a trimis în Rusia puști de asalt, drone și echipament militar de protecție | Echipamentul militar a tranzitat o țară NATO

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 13:06 17 Mar 2023 Modificat la 14:05 17 Mar 2023

Ancheta jurnalistică este publicată chiar în ziua în care a fost confirmată oficial vizita președintelui chinez Xi Jinping în Rusia.

Datele vamale obținute de Politico vin să confirme transporturi directe de armament ce poate fi folosit pentru echiparea forțelor de infanterie, precum și transporturi de drone și veste anti-glonț prin Turcia și Emiratele Arabe Unite.

Astfel, companiile chineze, inclusiv una având legături cu guvernul de la Beijing, au trimis unor entități rusești 1.000 de puști de asalt.

Livrările au avut loc între iunie și decembrie 2022, potrivit informațiilor furnizate de Import Genius, un agregator de date vamale.

Citește și: China a găsit scuza perfectă pentru a livra arme Rusiei: "Și SUA vând arme în Taiwan"

China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori chinezi de stat din domeniul apărării, a trimis puștile în iunie 2022 către o companie rusă numită Tekhkrim, care face, la rândul ei, afaceri și cu statul și armata rusă.

Puștile CQ-A, modelate după modelul american M16, dar etichetate ca "puști de vânătoare civile" în documentele oficiale, sunt folosite de forțele de ordine paramilitare din China, dar și de forțele armate ale unor țări precum Filipine, Sudanul de Sud și Paraguay.

Nu este clar dacă Rusia folosește pe câmpul de luptă vreuna dintre puștile chinezești care au ajuns la compania Tekhkrim.

Aceasta nu a răspuns la o solicitare de comentarii trimisă de Politico.

Entitățile rusești au primit, de asemenea, la sfârșitul anului 2022, 12 transporturi de piese de drone de la companii chinezești și peste 12 tone de veste anti-glonț chinezești, care au tranzitat Turcia.

O companie sancționată de SUA a trimis în Rusia componente pentru drone

Conform datelor vamale citate de Politico, Beijingul furnizează companiilor rusești echipamente "cu dublă utilizare": articole comerciale care ar putea fi utilizate și pe câmpul de luptă din Ucraina.

Da-Jiang Innovations Science & Technology Co, cunoscută și sub acronimul DJI, a trimis piese pentru drone - între care baterii și camere video - prin Emiratele Arabe Unite către un mic distribuitor rus în noiembrie și decembrie 2022.

DJI se află sub incidența sancțiunilor impuse de Trezoreria SUA din 2021 pentru că a furnizat statului chinez drone pentru supravegherea minorității uigure din regiunea Xinjiang.

Dronele DJI au fost observate pe câmpul de luptă din Ucraina de luni de zile.

Pe lângă drone, Rusia se bazează de luni de zile pe alte țări, inclusiv China, pentru echipamente de navigație, imagini din satelit, componente de vehicule și alte importuri necesare susținerii războiului în Ucraina, notează Politico.

Reacția oficialilor americani și chinezi la dezvăluirile din Politico

DJI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii adresată de Politico.

Consiliul Național de Securitate din SUA nu a făcut niciun comentariu imediat legat de materialul publicat de Politico.

Ambasada Chinei la Washington a afirmat într-o declarație că Beijingul este "angajat în promovarea discuțiilor de pace" în Ucraina.

Ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados, a declarat că, din cauza potențialelor consecințe foarte grave, astfel de informații (din investigația Politico, n.r.) trebuie "verificate imediat".

Deși sancțiunile occidentale au diminuat capacitatea Moscovei de a face importuri strategice, Rusia încă poate achiziționa materiale pentru efortul său de război din Ucraina de la unele țări "prietene", care nu s-au raliat sancțiunilor anti-ruse ale Occidentului, precum China și statele din Golf, concluzionează Politico.

Foto principală: soldat al batalionului Vostok în timpul unei ședințe de tragere în auto-procalata republică Donețk, februarie 2023

Foto interior: arme de asalt M-16. Un model nelicențiat, copiat după pușca de origine americană, este fabricat în China

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole