Wang Wenbin, purtător de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing, a reiterat vechile susțineri ale țării sale privind apartenența Taiwanului la teritoriul național chinez.
"Când vine vorba despre probleme referitoare la suveranitatea și integritatea teritorială și alte interese fundamentale ale Chinei, nu există spațiu pentru compromisuri și concesii și nu ar trebui să subestimeze nimeni hotărârea puternică, voința fermă și capacitatea puternică a poporului chinez de a-și apăra suveranitatea națională și integritatea teritorială", a precizat Wang Wenbin.
"Taiwanul este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei. Problema Taiwanului este strict o afacere internă a Chinei, care nu permite intervenții străine. SUA ar trebui să fie prudente în cuvintele și acțiunile referitoare la Taiwan, să nu transmită semnale greșite forțelor separatiste în legătură cu independența, astfel încât să nu afecteze grav relațiile americano-chineze, pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan", a adăugat el.
Joe Biden merge dincolo de "ambiguitatea strategică" a SUA
Angajamentul formulat joi de președintele american este văzut de comentatorii politicii internaționale drept o depășire a "ambiguității strategice" pe care Washingtonul a menținut-o în legătură cu reacția sa la un eventual atac asupra insulei autoguvernate.
"Vreau să înțeleagă China că nu vom da înapoi, nu ne vom schimba perspectivele", a spus, joi, președintele SUA.
Întrebat dacă Statele Unite vor apăra Taiwanul în cazul unui atac, Biden a replicat:
"Da, avem un angajament în acest sens."
China și Taiwan au conduceri separate în urma războiului civil din 1949.
Washingtonul nu contestă în mod deschis revendicările Beijingului dar s-a angajat prin lege să se asigure că insula se poate apăra și că amenințările la adresa acesteia sunt tratate ca probleme "de mare gravitate".
China și-a încordat mușchii lângă Taiwan de Ziua Națională
Sub regimul președintelui Xi Jinping, în calitate de lider al Partidului Comunist și șef al forțelor armate, China și-a intensificat presiunile militare, diplomatice și economice asupra guvernului de la Taipei.
În weekendul în care Beijingul a sărbătorit Ziua Națională, armata chineză a trimis un număr record de 149 de avioane militare în sud-vestul Taiwanului, grupate în formații de atac, mișcări care au determinat guvernul de la Taipei să ridice aviația de interceptare și să-și activeze sistemele defensive de rachete.
În plus, China a efectuat recent, de cealaltă parte a Strâmtorii Taiwan, exerciții care simulează o invazie de pe mare.