"Vizita lui Nancy Pelosi transmite mesaje greșite forțelor separatiste care vor independența Taiwanului", a comunicat Ministerul de Externe de la Beijing, precizând că va trimite imediat note de protest la reprezentanțele diplomatice americane.
La rândul său, armata chineză a anunțat că va lansa, începând de marți seara, exerciții militare de amploare în apropierea Taiwanului.
Comandamentul Teatrului Estic de operațiuni precizează că vor avea loc exerciții comune aeriene și maritime în nordul, sud-vestul și sud-estul Taiwanului, trageri de artilerie cu rază lungă de acțiune în strâmtoarea Taiwan și lansări de rachete convenționale la est de insulă, transmite agenția Reuters.
Anterior, agenția chineză oficială Xinhua a transmis că "exercițiile militare maritime şi aeriene, care vor include trageri cu muniție reală, se vor derula în perioada 4-7 august".
Corespondentul publicației Politico, Stuart Lau, a publicat într-un mesaj pe Twitter o hartă cu zonele în care sunt anunțate operațiunile armatei chineze și care arată dispunerea forțelor Beijingului, astfel încât insula este înconjurată.
Anunțul exercițiilor vine în timp ce Nancy Pelosi se pregătește pentru întâlniri oficiale la Taipei
"Din rațiuni de securitate, intrarea vaselor și avioanelor în zonele în care se vor derula exercițiile este strict interzisă", a indicat armata chineză.
Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a ajuns marți seară în Taiwan, unde urmează să aibă o serie de întâlniri oficiale.
Miercuri dimineață, ea se va întâlni cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-Wen și cu vicepreședintele Lai Ching-De și va participa la o sesiune specială a Parlamentului de la Taipei.
Pelosi a ignorat avertismentele lansate de Beijing înaintea vizitei.
Ea este oficialul american cu rangul cel mai înalt care vizitează Taiwanul în ultimii 25 de ani.
Vizita a amplificat tensiunile între China şi Statele Unite, iar Beijingul a avertizat că va reacționa prin "măsuri determinate şi hotărâte".
SUA au trimis nave și avioane de luptă în zona de potențial conflict
Statele Unite și-au intensificat prezența militară în zona Asia-Pacific în contextul vizitei lui Nancy Pelosi la Taipei.
În largul Taiwanului au fost trimise patru nave militare americane, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan.
Statele Unite nu au relații diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sprijină politic și militar acest teritoriu autoguvernat.
Preşedintele Joe Biden i-a transmis săptămâna trecută omologului său chinez, Xi Jinping, că Washingtonul respectă în continuare principiul "o singură Chină".
În același timp, Statele Unite și-au anunțat angajamentul de a oferi asistență militară Taiwanului pentru a contracara o eventuală invazie chineză.
Foto: avioane chineze de vânătoare J-20