”China va continua să emită judecăți independente bazate pe fondul problemei și într-o atitudine obiectivă și corectă. Nu vom accepta niciodată nicio constrângere sau presiune externă și, de asemenea, ne opunem oricăror acuzații și suspiciuni fără temei împotriva Chinei”, a declarat Wang Yi, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.
Ministrul de Externe chinez a transmis că ”soluția pe termen lung este abandonarea mentalității Războiului Rece, abținerea de la confruntarea de grup și formarea unei arhitecturi de securitate regionale echilibrate, eficiente și durabile. Numai în acest fel se poate atinge stabilitatea pe termen lung pe continentul european.”
Comentariile sale vin după ce președintele american Joe Biden a vorbit vineri cu președintele chinez Xi Jinping, în încercarea de a descuraja China să ajute Rusia în războiul împotriva Ucrainei.
”China trebuie să ia o decizie pentru ea însăși cu privire la locul în care vrea să se situeze și la felul în care dorește să fie văzută în cărțile de istorie. Aceasta este o decizie pe care o ia președintele Xi”, a declarat la acea vreme secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki.
China nu a condamnat cu fermitate invazia rusă a Ucrainei și nici nu a oferit sprijin explicit. Experții cred că Beijingul navighează într-o poziție complexă pe măsură ce criza din Ucraina se intensifică, încercând să-și echilibreze parteneriatul strategic cu Moscova, menținând în același timp legăturile economice cu Occidentul.
SUA au privit cu prudență cum Xi cultivă un parteneriat strâns cu președintele rus Vladimir Putin, crezând că alianța liderilor autoritari se poziționează pentru a se opune Statelor Unite din punct de vedere militar și economic. În timpul discuțiilor importante de la Beijing luna trecută, Xi și Putin și-au asigurat parteneriatul, declarând, într-o declarație lungă, că relația dintre cele două țări este nelimitată.