Antena 3 CNN Externe China se plânge că SUA încearcă să o „controleze” și să o „reprime” înainte de vizita lui Jake Sullivan la Beijing

China se plânge că SUA încearcă să o „controleze” și să o „reprime” înainte de vizita lui Jake Sullivan la Beijing

de Adrian Dumitru    |   

Regimul de la Beijing se plânge că Statele Unite încearcă să „controleze” și să „reprime” China, în ciuda eforturilor diplomatice recente de după întâlnirea de la San Francisco din noiembrie dintre președintele Joe Biden și dictatorul Xi Jinping. 

China a acuzat SUA chiar înainte de vizita la Beijing a consilierului pentru securitate naţională a lui Joe Biden, Jake Sullivan, relatează, luni, dpa, citată de Agerpres.

Ministerul chinez de externe a acuzat, duminică, SUA de tentative de a „controla şi reprima China”.

Sullivan, care urmează să ajungă, marţi, la Beijing, urmează să se întâlnească cu şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi. Vizita e programată să dureze până joi.

Vizita lui Sullivan este un pas important pentru a avansa acordurile realizate la San Francisco, a anunţat diplomația chineză.

Discuţiile dintre cei doi oficiali de rang înalt sunt aşteptate să acopere mai multe chestiuni importante, între care războiul Rusiei împotriva Ucrainei, conflictul din Orientul Mijlociu, tensiunile din Marea Chinei de Sud şi chestiunea Taiwanului, susţinerea SUA pentru Taiwan rămânând un punct de divergenţă cu China.

Agenda este probabil să includă şi taxele vamale punitive care afectează comerţul între cele mai mari două economii ale lumii.

Sullivan este primul consilier pentru securitate naţională din SUA care face o vizită în China în ultimii opt ani. Wang şi Sullivan s-au întâlnit, anterior, la Viena, Malta şi Bangkok în ultimele luni.

Subiecte în articol: Jake Sullivan SUA relatii SUA-China China
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile