Antena 3 CNN Externe China raționalizează motorina pe fondul penuriei de combustibil

China raționalizează motorina pe fondul penuriei de combustibil

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 16:33 28 Oct 2021 Modificat la 16:33 28 Oct 2021

Unii șoferi de camion trebuie să aștepte zile întregi pentru a alimenta, potrivit postărilor de pe site-ul de socializare Weibo.

China se află în prezent în mijlocul unei crize masive de energie, deoarece penuria de cărbune și gaz natural a închis fabricile și a lăsat casele fără curent.

Această criză lovește în transportatorii care fac curse pe distanță lungă, respectiv pe cei care duc containere de la fabrici în porturi, pentru export.  

Criza lanțului global de aprovizionare a fost în mare măsură determinată de pandemia de COVID-19, cererea fiind în creștere pe măsură ce economiile se redeschid.

În China, camioanelor li se permite să umple doar 100 de litri fiecare - aproximativ 10% din capacitatea lor, a declarat un dealer de camioane din orașul Shijiazhuang din provincia Hebei.

În alte părți ale țării, rapoartele sugerează că rațiile sunt și mai stricte, conducătorii auto au voie să cumpere doar până la 25 de litri.

Între timp, în orașul Fuyang, la aproximativ șapte ore de mers cu mașina la sud de centrul principal de transport Shijiazhuang, stațiile de benzină limitează achizițiile sau percep șoferilor suprataxe de până la 300 de yuani (47 dolari, 34 de lire sterline) pentru a-și umple rezervoarele.

Aidan Yao, un economist senior emergent în Asia la AXA Investment Managers, a declarat pentru BBC, deși piața este bine conștientă de deficitul de cărbune din China, „problema motorinei este nouă”.

O parte din această situație a fost determinată de penuria de cărbune și gaze naturale în țări precum China și India, care, potrivit analiștilor, vor determina utilizatorii să treacă la petrol pentru producerea de energie și încălzire.

O astfel de cerere ar putea crește consumul global de țiței cu peste o jumătate de milion de barili de petrol pe zi.

„Aceasta este doar cea mai recentă manifestare a penuriei care afectează China”, a declarat Jeremy Stevens, economist-șef pentru China la Standard Bank, pentru BBC de la Beijing, potrivit BBC.

El a spus că companiile apelează deja la generatoare cu motorină pentru a-și menține fabricile deschise în timpul crizei energetice.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole