Construcțiile, semnalate în zona deșertică din vestul țării, au fost analizate de Centrul James Martin pentru Studii în domeniul Neproliferării armamentului de distrugere în masă.
Specialiștii centrului au folosit imagini furnizate de compania Planet Labs, care oferă servicii cu ajutorul sateliților comerciali.
Informațiile despre amplasarea de rachete intercontinentale capabile să atingă teritoriul SUA ar putea schimba opțiunile strategice militare americane în Asia, comentează CNN.
China ridică 120 de silozuri pentru rachete nucleare în șase luni
Cercetătorii au comparat imaginile din satelit colectate în ultimele patru luni cu cele realizate săptămâna trecută și au constatat că locația silozurilor acoperă o zonă de sute de kilometri pătrați în provincia chineză Gansu.
Jeffrey Lewis, expert în domeniul armelor nucleare în cadrul Centrului James Martin, a declarat pentru CNN că majoritatea celor 120 de silozuri, care nu sunt încă finalizate, au apărut în ultimele șase luni.
"Este un ritm de construcție uluitor", spune el, adăugând că și amploarea proiectului este surprinzătoare.
Vestea extinderii capabilităților balistice ale Chinei vine în contextul în care liderul de la Beijing, Xi Jinping a susținut, cu ocazia celebrării a 100 de ani de existență a Partidului Comunist chinez, că țara sa "nu va mai fi intimidată, oprimată sau subjugată" de state străine.
"Oricine îndrăznește să încerce se va lovi cu capul însângerat de marele zid de oțel călit de peste 1,4 miliarde de chinezi", a spus el.
Ulterior, guvernul chinez a oferit o traducere a discursului în limba engleză mai puțin agresivă, notează CNN.
[GAL layout="3"]
Silozurile din China pot adăposti rachete care ating SUA în 30 de minute
Noile silozuri descoperite în China sunt amplasate după un model de tip grilă, la intervale de circa 3 kilometri și ar putea fi utilizate pentru lansarea rachetelor balistice intercontinentale de tip Dong Feng-41.
DF-41, numită și CSS-X-20, are o rază de acțiune estimată între 12.000 și 15.000 de kilometri și poate fi echipată cu 10 încărcături nucleare ghidate independent.
Este proiectată să atingă Statele Unite în 30 de minute, potrivit informațiilor de pe site-ul Proiectului pentru Amenințări Balistice, dezvoltat de Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.
China a expus prima dată rachetele DF-41 în 2019, pe lansatoare mobile.
Specialiștii spun că sistemele mobile de lansare prezintă avantajul ușurinței în camuflare și desfășurare, dar sunt mult mai vulnerabile dacă sunt depistate.
Expert american: China încearcă să ridice 'intolerabil' riscul de utilizare a armelor nucleare
În schimb, silozurile sunt mai greu de ascuns dar și de distrus.
"Dacă armata chineză a decis să investească într-un număr mare de silozuri pentru rachete balistice intercontinentale, asta poate indica o schimbare în concepția Beijingului în această privință", spune Henry Boyd, cercetător la Institutul pentru Studii Strategice din Londra.
La rândul său, Timothy Heath, cercetător principal în domeniul apărării în cadrul RAND Corporation, susține că această evoluție demonstrează seriozitatea Beijingului în ceea ce privește creșterea capacității de descurajare nucleară.
Potrivit paradigmei, China ar putea rezista unui prim atac nuclear și ar dispune de suficiente arme nucleare pentru a provoca adversarului pierderi inacceptabile.
"Anterior acestei descoperiri, armata SUA putea lua în considerare utilizare utilizarea armelor nucleare în apropierea Chinei, pentru a distruge un mare număr de efective și echipamente militare.
Construcția a 120 de silozuri face această opțiune mai dificil de realizat, pentru că ar trebui țintite atât silozurile, cât și lansatoarele mobile.
Pe scurt, China încearcă să crească riscul de utilizare a armelor nucleare într-o situație de urgență în apropierea teritoriului său la un nivel intolerabil de ridicat", explică el.
Foto principală: siloz pentru rachetă intercontinentală în provincia Gansu
Foto galerir: amplasamentul noilor silozuri indicat pe hartă și rachete balistice intercontinentale chineze
.