Directorul general al Biroului de Securitate Națională, Chen Ming-tong, nu a spus de unde a știut că o astfel de mișcare a fost dezbătută sau de ce nu se va întâmpla în următorii câțiva ani.
Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
Taiwan, o insulă autonomă revendicată de Beijing, s-a plâns de peste un an de ieșiri repetate ale forțelor aeriene chineze, adesea în partea de sud-vest a zonei sale de apărare aeriană, lângă Insulele Pratas, controlate de Taiwan. Insulele Pratas sunt văzuți de unii experți în securitate ca fiind vulnerabile la atacurile chineze din cauza distanței lor - mai mult de 400 km - față de Taiwanul continental.
China a trimis sute de avioane militare, la începutul lunii octombrie, în spaţiul aerian al Taiwanului. Administraţia de la Beijing consideră Taiwanul teritoriu chinez şi a avertizat că ar putea utiliza forţa militară pentru menţinerea suveranităţii.
La rândul ei, China a dat vina pe Taiwan și pe cel mai important susținător internațional al său, Statele Unite, pentru tensiunile din strâmtoarea Taiwan.
Taiwanul a spus în repetate rânduri că dorește să mențină status quo-ul cu China, dar promite să-și apere libertatea și democrația.
Chen le-a spus parlamentarilor că, deși situația este mai tensionată decât în trecut, nu a ajuns la punctul unui atac real asupra Taiwanului. „În următorii unul, doi, trei ani, în mandatul președintelui Tsai, nu se va întâmpla”, a spus el, potrivit Reuters.
La Washington, miercuri, generalul Mark Milley, președintele Statului Major al Statelor Unite ale Americii, a declarat că este puțin probabil ca China să încerce să cucerească Taiwanul militar în următorii doi ani, chiar dacă armata sa își dezvoltă capabilități care să permită atașarea forțată a insulei.