Antena 3 CNN Emisiuni Descoperiți China folosește inteligența artificială pe post de armă în domeniul cognitiv

China folosește inteligența artificială pe post de armă în domeniul cognitiv

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 15:55 06 Aug 2023 Modificat la 15:23 08 Apr 2024

Poate că SUA limitează exporturile de cipuri IA în China, dar această națiune devine rapid un centru de putere al IA.

Țara găzduiește firme de tehnologie de top care se află în fruntea acestei sarcini, cum ar fi Alibaba, Huawei, Tencent iar Baidu, creatorul lui Jia-Jia, se laudă cu faptul că robotul său de chat, Ernie, a întrecut chat-gpt-ul lui Open AI în multe măsurători.

La Conferința mondială AI din iulie, susținută de acest stat, antreprenorul miliardar Elon Musk a lăudat abilitățile AI ale Chinei.

„China va avea capacități de inteligență artificială foarte puternice, aceasta este previziunea mea”, a precizat omul de afaceri.

China a devenit una dintre primele țări din lume care a reglementat tehnologia care alimentează servicii populare precum chat-gpt.

În luna iulie, a dezvăluit reguli provizorii pentru a gestiona IA generativă, afirmând că aceasta trebuie să fie în concordanță cu „valorile fundamentale ale socialismului”.

„Guvernul chinez încearcă să se asigure că utilizarea și aplicarea inteligenței artificiale vor fi aliniate cu propriul set de principii morale care subliniază stabilitatea sa politică și socială. Guvernul nu a pus povara doar pe furnizorii de servicii, ci și pe utilizatorii serviciilor de IA”, spune Angela Zhang, profesoară de drept chinez la Universitatea din Hong Kong.

În ianuarie au intrat în vigoare noile reguli ale Chinei împotriva tehnologiilor „deep-fake”.

Autoritățile chineze au reținut persoane pentru că ar fi folosit IA generativă pentru a comite fraude și a crea știri false.

Și, deși China se mișcă rapid pentru a reglementa industria, unii critici avertizează că s-ar putea să nu fie echipată pentru a evita un dezastru IA.

„Majoritatea societăților învață din dezastre să instituie măsuri de siguranță puternice cu ajutorul tehnologiilor avansate. Dar Republica Populară Chineză are un fel de mașină de propagandă care face ca acest lucru să fie greu de realizat, existând un fel de amnezie a dezastrului. Există un fel de cultură cronică de gestionare defectuoasă a crizelor din regimurile autoritare în general, iar China nu face excepție”, este de părere Bill Drexel, membru asociat al Programului pentru tehnologie și securitate națională.

Drexel citează „Politica zero-covid” a Chinei ca exemplu recent de gestionare defectuoasă a crizelor.

Dar pericolul reprezentat de IA nu se limitează la o singură țară. Tehnologi de top din întreaga lume – inclusiv din China – au semnat o petiție pentru a avertiza asupra riscului de dispariție a omenirii din cauza IA.

„Pe măsură ce aceste sisteme devin foarte, foarte puternice, acest lucru necesită o preocupare specială și are un impact global. Așa că necesită și o cooperare globală”, a declarat Sam Altman, CEO OpenAI.

Noile norme chineze privind IA au o dispoziție care încurajează „participarea la stabilirea standardelor globale”.

„Sunt foarte dornici să participe la elaborarea reglementărilor globale privind IA”, spune Angela Zhang.

Deocamdată, Beijingul își dirijează viitorul IA cu o mână forte pentru a încuraja succesul tehnologiei chineze și pentru a se asigura că inteligența artificială nu va submina statul.

Citește mai multe din Descoperiți
» Citește mai multe din Descoperiți
TOP articole