Antena 3 CNN Externe China atenționează UE că „nu are dreptul” să atribuie vina nimănui, după ce două nave s-au izbit în Marea Chinei de Sud

China atenționează UE că „nu are dreptul” să atribuie vina nimănui, după ce două nave s-au izbit în Marea Chinei de Sud

de Andreea Ştefan    |   

China a îndemnat Uniunea Europeană să fie „obiectivă şi corectă” şi atentă cu vorbele şi acţiunile în chestiuni legate de Marea Chinei de Sud, după ce blocul comunitar a comentat asupra unui incident produs în timpul weekendului, relatează Reuters.

China susţine că este „profund nesatisfăcută" de „acuzaţiile” UE ce o privesc în această chestiune, se menţionează într-un comunicat al misiunii Chinei la UE.

„Uniunea Europeană nu este parte a chestiunii Mării Chinei de Sud şi nu are dreptul de a atribui vina", se mai precizează în textul citat.

De asemenea, promovarea exaltată a chestiunii libertăţii de navigaţie „nu are beneficii pentru propriile interese şi credibilitatea internaţională a UE".

China şi Filipine s-au acuzat reciproc de lovirea intenţionată a unor vase ale gărzilor de coastă în apele disputate din Marea Chinei de Sud sâmbătă, ultimul dintr-o serie de incidente.

Coliziunea din apropierea recifului Sabina a fost cea de a cincea confruntare într-o lună într-o rivalitate de lungă durată.

UE a condamnat, duminică, într-un comunicat, „acţiunile periculoase ale Gărzii de coastă chineze împotriva operaţiunilor legitime ale marinei filipineze" în Marea Chinei de Sud.

În comunicat, Serviciul European de Acţiune Externă a precizat că incidentele recente dintre autorităţile chineze şi filipineze „pun în pericol siguranţa vieţii pe mare şi încalcă dreptul la libertatea navigaţiei şi survol la care toate naţiunile au dreptul conform legii internaţionale".

Întrebat despre răspunsul Chinei, un purtător de cuvânt al UE a declarat luni că blocul are „o mare miză în pacea şi securitatea în Asia". „O mare parte din comerţul exterior al UE trece prin Marea Chinei de Sud", a adăugat purtătorul de cuvânt.

„Uniunea Europeană face apel la diminuarea tensiunilor şi rămâne angajată în sprijinirea partenerilor săi care încearcă să-şi exercite drepturile legitime în regiune şi dincolo de ea", a mai spus el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile