Antena 3 CNN Externe China amenință că e "pregătită de luptă" și a trimis portavionul Liaoning spre sudul Taiwanului. Taipei e gata să reacționeze

China amenință că e "pregătită de luptă" și a trimis portavionul Liaoning spre sudul Taiwanului. Taipei e gata să reacționeze

Armata taiwaneză este în " alertă" duminică, după ce a detectat un grup naval chinez în frunte cu un portavion ce se îndrepta spre sudul insulei, a anunţat Ministerul taiwanez al Apărării. În acelaşi timp, armata chineză a difuzat o înregistrare video în care se declară "pregătită de luptă", pe fondul îngrijorărilor autorităţilor de la Taipei cu privire la posibilitatea unei noi runde de exerciţii chineze în zonă.

Grupul naval condus de "portavionul chinez Liaoning a pătruns în apele din apropierea canalului Bashi ( care face legătura între Marea Chinei de Sud şi Pacific şi separa Taiwanul de Filipine) şi se îndreaptă probabil spre zona de vest a Pacificului", a explicat ministerul, precizând că armata rămâne "în stare de alertă, gata să reacţioneze dacă va fi necesar".

Beijingul şi-a intensificat presiunea militară şi politică asupra Taiwanului în ultimii ani, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

China nu a renunţat niciodată să ameninţe cu utilizarea forţei militare dacă va fi necesar pentru a prelua controlul asupra insulei - guvernată democratic - pe care o consideră parte a teritoriului său naţional şi speră să o alipească într-o bună zi. Beijingul a organizat trei serii de manevre de mare amploare în ultimii doi ani, utilizându-şi aviaţia şi marina pentru a încercui insula

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat mult din 2016, după sosirea la preşedinţia taiwaneză a lui Tsai Ing-wen, apoi a succesorului său Lai Ching-te în acest an.

În discursul său de Ziua Naţională, Lai a declarat joi că Republica Populară Chineză nu are dreptul să reprezinte Taiwanul, dar că insula este dispusă să colaboreze cu Beijingul pentru a combate provocări precum schimbările climatice. În acest discurs, el a adoptat deopotrivă un ton ferm şi conciliant, ceea ce i-a atras mânia Chinei.

Bejingul, care îl califică pe Lai drept "separatist", a reacţionat, avertizând că "provocările" preşedintelui taiwanez vor antrena un "dezastru" pentru populaţia insulei.

Surse de securitate taiwaneze declaraseră înainte de discursul lui Lai că acesta ar putea declanşa noi 'jocuri de război' chineze, organizate ultima dată de China în luna mai, în ceea ce Beijingul a declarat drept o "pedeapsă" pentru discursul de inaugurare al lui Lai din luna respectivă.

Anterior, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare chineze, responsabil de zona care include Taiwanul, a difuzat un videoclip de propagandă pe conturile sale de social media intitulat 'pe deplin pregătiţi şi în aşteptarea orei de luptă'.

Înregistrarea arată avioane de luptă şi nave de război care operează împreună, avansarea spre poziţii a unor lansatoare mobile de rachete, precum şi vehicule de asalt amfibii, cu o mică hartă a Taiwanului inclusă într-unul dintre caracterele chineze care alcătuiesc titlul videoclipului.

Lai şi guvernul său resping pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul taiwanez îşi poate decide viitorul. El a propus de mai multe ori începerea unor discuţii cu Beijingul, dar a fost refuzat, notează Reuters. 

 

 

 

Subiecte în articol: China Taiwan portavion
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile