Antena 3 CNN Politică China e nervoasă pe alianțele NATO cu țările din Asia-Pacific: „Alimentează confruntarea"

China e nervoasă pe alianțele NATO cu țările din Asia-Pacific: „Alimentează confruntarea"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 20:52 09 Iul 2024 Modificat la 20:52 09 Iul 2024

Înainte de începerea summitului NATO de la Washington, China a criticat Alianţa Nord-Atlantică pentru acţiunile sale în regiunea Asia-Pacific şi a cerut să îşi regândească poziţia, relatează DPA, citat de Agerpres. 

Beijingul respinge criticile formulate de NATO şi respinge ideea de a folosi China ca pe o scuză pentru a avansa în regiunea Asia-Pacific şi pentru a provoca tensiuni în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, la Beijing.

Summitul NATO, organizat în capitala Statelor Unite, are drept scop discutarea unor relaţii ulterioare cu China şi întărirea cooperării Alianţei cu partenerii săi din regiunea indo-pacifică.

„NATO pretinde că este o alianţă regională defensivă, însă pe de altă parte continuă să-şi încalce graniţele, extinzându-şi mandatul, ajungând dincolo de zona sa de apărare şi alimentând confruntarea, fapt care dezvăluie mentalitatea sa profund înrădăcinată în Războiul Rece", a afirmat oficialul chinez.

„Aceasta este sursa reală a riscurilor care ameninţă pacea globală şi stabilitatea", a mai spus el.

Pe de altă parte, China este un făuritor al păcii mondiale şi contribuie la dezvoltarea globală, a precizat el.

Beijingul cere NATO să-şi corecteze imaginea falsă despre China şi să abandoneze mentalitatea înrădăcinată în Războiul Rece, a adăugat Lin.

La Washington, liderii celor 32 de state membre ale NATO urmează să discute despre extinderea măsurilor de descurajare şi de apărare, precum şi continuarea sprijinului pentru Ucraina. China are o poziție neutră în acest conflict, însă sprijină Rusia, care este cel mai important aliat al său.

Japonia vrea o cooperare mai strânsă cu NATO din cauza alianței lui Putin cu Kim Jong Un și Xi Jinping

Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, care împreună cu Japonia sunt cunoscute sub numele de Indo-Pacific Four (IP4), sunt şi ele aşteptate să participe la summitul NATO din 10-11 iulie de la Washington.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că intenţionează să discute la reuniunea NATO despre ameninţarea pe care Phenianul o reprezintă pentru Europa prin adâncirea legăturilor sale cu Rusia.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a semnat luna trecută cu Rusia un acord de apărare reciprocă, în timpul primei vizite a preşedintelui Vladimir Putin la Phenian în 24 de ani, şi şi-a exprimat „sprijinul deplin” pentru războiul Rusiei în Ucraina.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole