Antena 3 CNN Externe China, acord de cooperare cu Insulele Solomon. Ce se întâmplă cu pactul de securitate

China, acord de cooperare cu Insulele Solomon. Ce se întâmplă cu pactul de securitate

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 12:38 19 Apr 2022 Modificat la 12:38 19 Apr 2022

Ambasada Chinei și oficialii Insulelor Solomon au parafat un pact de securitate, care ar permite autorităților chineze să protejeze infrastructura și ordinea socială. Documentul respectiv nu a fost încă semnat de miniștrii.

Săptămâna trecută, ministrul Australiei pentru Dezvoltare Internațională și Pacific Zed Seselja a călătorit la Honiara pentru a-i cere prim-ministrului Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, să nu semneze acordul-cadru de securitate cu China, despre care Canberra se teme că ar putea duce la o prezență militară chineză în insulele Pacificului. 

Casa Albă a anunțat luni că o delegație la nivel înalt a Statelor Unite, inclusiv coordonatorul Casei Albe pentru Indo-Pacific, Kurt Campbell, va călători și ea la Honiara pentru a discuta despre preocupările legate de China, precum și despre redeschiderea unei ambasade a SUA.

Marți, Douglas Ete, președintele comisiei de conturi publice și parlamentar al East Honiara, a informat parlamentul din Honiara că oficialii ministerului chinez de externe vor sosi luna viitoare: oficialii chinezi de externe vor veni la Honiara, la mijlocul lunii mai, ”pentru a semna acorduri multilaterale și cooperări cu guvernul Insulelor Solomon”, a spus el, potrivit Reuters.

Ete a precizat că vizita înseamnă că cele două națiuni vor spori cooperarea comercială, educațională și în domeniul pescuitului. El a adăugat că a respins ideea ca Insulele Solomon să semneze un pact de securitate cu China pentru a stabili o bază militară.

Premierul Insulelor Solomon a spus parlamentului că acordul de securitate propus nu va include o bază militară chineză. Australia este îngrijorată că pactul de securitate, ale cărui detalii nu au fost făcute publice, ar putea fi un pas către o prezență militară chineză la mai puțin de 2.000 km  de Australia.

 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole