Unele dintre aceste țări au ajuns la rate de imunizare de invidiat. Altele au decis că povara costurilor implicate de continuarea restricțiilor depășește beneficiile, la fel cum au stabilit și medicii că beneficiile vaccinării depășesc, statistic, riscurile.
Viața alături de COVID în Danemarca: Sfârșitul precauțiilor
În prezent, danezii pot intra în cluburi de noapte și pot merge la restaurante fără să prezinte pașaportul COVID. De asemenea, cetățenii acestei țări pot folosi transportul public fără să fie obligați să-și acopere fața cu mască și pot să se întâlnească în număr mare fără restricții.
CNN arată că Danemarca își permite astfel de libertăți după ce și-a vaccinat complet peste 74% din populație. Datele sunt valabile pentru 13 septembrie.
Rata de transmitere (numărul de infectări determinat de o persoană care transmite virusul) sau factorul R staționează la 0,7.
Magnus Heunicke, ministrul danez al sănătății, a transmis, miercuri, această informație, care arată că numărul de infectări scade.
Heunicke a lăudat vaccinul și eforturile făcute de danezi în cele trei semestre de pandemie și a arătat că acestea sunt motivele pentru care lucrurile stau "atât de bine".
Ministrul a avertizat însă că guvernul nu va ezita să acționeze rapid în cazul în care pandemia va amenința, din nou, anumite activități importante ale societății.
Viața alături de COVID în Singapore: Varianta Delta nu ajută planurile autorităților
Guvernul din Singapore a anunțat în iunie că intenționează o tranziție către strategia de "viață alături de coronavirus", care presupune controlul pandemiei cu vaccinuri și monitorizarea spitalizărilor în locul restricțiilor pentru cetățeni.
Potrivit decidenților din sectorul medical, "vestea proastă este că s-ar putea să nu scăpăm niciodată de COVID-19 iar vestea bună este că e posibil să trăim cu el în mijlocul nostru".
Autoritățile au început să relaxeze unele restricții în luna august. Celor vaccinați li s-a permis să ia masa la restaurante și să se adune în grupuri de cinci persoane, față de două, anterior.
Însă creșterea numărului de cazuri provocată de varianta Delta a pus la grea încercare această strategie, determinând oficialitățile să amâne continuarea relaxărilor.
Decidenții au avertizat, săptămâna trecută, că ar putea să reinstituie restricțiile dacă noul puseu al pandemiei nu este adus sub control.
Marți, Singapore a anunțat cel mai mare număr de cazuri zilnice în mai bine de un an. Însă numărul celor grav afectați rămâne scăzut, pe seama vaccinării.
Acest stat insular cu o populație de circa 6 milioane de oameni are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume, 81% dintre cetățenii săi fiind imunizați cu schema completă.
Viața alături de COVID în Thailanda: Imunizare lentă dar redeschidem oricum
Thailanda plănuiește să redeschidă luna viitoare Bangkok și alte destinații populare pentru vizitatorii străini.
Această țară din sud-estul Asiei încearcă să își revitalizeze industria turismului, crucială pentru economia țării, în pofida numărului în creștere de cazuri de COVID.
Conform programului extins, turiștii complet vaccinați anti-coronavirus și care sunt de acord să se supună testelor vor putea să vină în capitală, în Hua Hin, în Pattaya City și în Chiang Mai.
Insula Phuket s-a redeschis celor vaccinați din data de 1 iulie, fără restricții de carantină.
La jumătatea lui iulie, autoritățile au lansat un program similar pe insulele Koh Samui, Koh Pha Ngan și Koh Tao.
Deși a reușit anul trecut să mențină un număr scăzut al infecțiilor, pe seama măsurilor de izolare eficiente, Thailanda s-a luptat să țină anul acesta infectările sub control.
Doar 18% din populație era vaccinată cu schema completă în data de 13 septembrie iar procentajul celor parțial vaccinați era de 21%.
Viața alături de COVID în Africa de Sud: Restricțiile sunt relaxate dar Delta amenință
Africa de Sud început relaxarea anumitor restricții pe măsură ce rata de infectare a scăzut în țară.
Restricțiile de circulație au fost limitate la intervalul 23.00 - 04.00, numărul persoanelor care se pot întâlni a crescut la 250 pentru adunările din interior și la 500 pentru cele din exterior și limitările la vânzările de alcool au fost reduse.
Anunțată duminică de președintele Cyril Ramaphosa, relaxarea restricțiilor este remarcabilă într-o țară unde în cea mai mare parte a ultimelor luni au fost aplicate reguli stricte de distanțare socială, cu interzicerea, în anumite momente, a tuturor adunărilor, cu excepția înmormântărilor.
De asemenea, relaxarea restricțiilor în Africa de Sud vine în contextul în care rata de vaccinare rămâne scăzută.
Președintele Ramaphosa a avertizat că valul al treilea, alimentat de varianta Delta, încă nu s-a încheiat.
El a precizat însă că țara are în prezent suficiente doze de vaccin pentru a acoperi întreaga populație adultă, în condițiile în care doar ceva mai mult de un sfert dintre adulți au primit cel puțin o doză.
Președintele sud-african a încurajat populația să se vaccineze și să respecte restricțiile rămase în vigoare, pentru a permite țării să revină la normal.
Viața alături de COVID în Chile: Autoritățile au aprobat vaccinul Sinovac pentru copiii de cel puțin șase ani
Ultimele date ale ministerului sănătății din Chile arată că aproape 87% din populația eligibilă este complet vaccinată.
Autoritățile au început deja vaccinarea cu doza suplimentară în cazul celor care au parcurs schema clasică de imunizare.
Autoritățile au aprobat recent utilizarea vaccinului chinezesc Sinovac pentru copii în vârstă de cel puțin șase ani iar injectările au început luni.
În pofida pericolului reprezentat de varianta Delta, guvernul a anunțat că redeschide țara pentru turismul internațional începând din data de 1 octombrie.
Străinii vor putea avea acces în Chile dacă respectă anumite condiții și acceptă să se izoleze cinci zile după sosire.