Unde se situează țara noastră pe piața marilor jucători din regiune, cum am putea deveni un hub zonal într-o perioadă de criză și mai ales cum putem finanța proiecte de energie regenerabilă. Sunt teme și întrebări la care am aflat răspunsuri la conferința România Inteligentă.
Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene, consideră ca ţara noastră trebuie să înveţe din greşelile trecute, iar în noul Capitol RePowerEu, banii sî fie investiţi cu mai multă responsabilitate.
"Aşa cum am spus şi de partea de resurse umane, şi de calificarea resurselor umane, în continuare aici va trebui ulterior, pe măsură ce aceste investiţii prind contur, să dezvoltăm celelalte linii de finanţare pe ceea ce înseamnă digitalizare, pe ceea ce înseamnă automatizări, probabil pe acest domeniu", a declarat Marcel Boloş.
"La nivelul domeniului bancar este o mare preocupare pentru bancabilitate proiectelor. Încercăm să găsim soluţii să contribuim la bancabilitatea aceste proiecte pentru că, pe de o parte, băncile comerciale caută valenţele economico-financare ale unui proiect şi putem să venim cu garanţii ale statului pentru a da încredere finanţatorilor din sistemul bancar în vederea finanţării acestor dezvoltări şi a creării de infrastructură în domeniul energetic", a precizat Corina Vulpeş, reprezentant EximBank.
Firmele din Romania întâmpină dificultăţi în implementarea proiectelor care să ducă la creşterea eficienţei energetice.
"O bună parte din firme au declarat că nu au avut posibilitatea să iniţieze nicio măsură, instruirea angajaţilor pentru economii de energie. Şi am punctat aici în mod special cam 8% din firmele din România au declarat că au luat măsuri pentru creşterea utilizării de energie regenerabilă", a explicat Florin Neagu, reprezentant BNR.
"Avem nevoie de un duş cu apă rece. Aceste miliarde încă sunt departe de a fi trecut testul realităţii la nivel de finanţare. Vorbim de finanţări teoretice. La nivel de absorbţie în economie, la nivel de integrare pe orizontală suntem foarte departe de acele miliarde. Suntem la nivelul milioanelor. O strategie, un plan, un integrator, şi să alocăm resurse acolo unde un leu adus astăzi poate aduce un milion de euro mâine. Să avem 100 de oameni la Ministerul Energiei e caz de forţă majoră şi de subminare a economiei naţionale. În aşteptarea acestor oameni se pierd zeci de milioane", a declarat şi Marian Dobrilă, director de dezvoltare TDP Partners.
"Înţelegem toate aceste chestiuni care nu se pot rezolva peste noapte. Ceea ce subliniem încă o dată este această perioadă extraordinară pentru România în care vin foarte mulţi bani", a mai precizat Andrei Manea, director executiv RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association).
Energia regenerabilă este un capitol esenţial în Planul Naţional de Rederesare şi Rezilienţă al ţării noastre.