Antena 3 CNN Externe Război pe funcții la vârful UE. Charles Michel vrea să o excludă pe Ursula von der Leyen de la negocierile pentru top jobs

Război pe funcții la vârful UE. Charles Michel vrea să o excludă pe Ursula von der Leyen de la negocierile pentru top jobs

Informația a fost confirmată de șapte diplomați și oficiali din cadrul UE sau guvernamentali din statele membre

de Dana Musceleanu    |   

Președintele Consiliului European, Charles Michel, nu intenționează să o invite pe șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la summitul informal al liderilor UE de pe 17 iunie, potrivit unui raport publicat marți de Politico.eu. Michel a discutat această posibilitate cu șefi de state și de guvern, precum și cu consilierii lor.

Informația a fost confirmată de șapte diplomați și oficiali din cadrul UE sau guvernamentali din statele membre, conform Politico.eu, citat de Agerpres.

Rivalitatea dintre cei doi oficiali de vârf reprezintă un motiv constant de jenă diplomatică pentru UE, scrie portalul de știri europene. Acest conflict a fost ilustrat cel mai bine de scandalul "Sofagate", când Ursula von der Leyen a fost invitată să se așeze pe o canapea la o reuniune diplomatică în Turcia, în timp ce Charles Michel a ocupat un scaun alături de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

"Statele membre sunt tot mai iritate de rolul lui Charles Michel în procesul de selecție pentru președintele Comisiei. Pare să fie motivat de rațiuni pur personale", a declarat un diplomat al UE, sub protecția anonimatului, asemenea tuturor surselor citate de Politico în acest articol.

Deoarece reuniunea de pe 17 iunie este un summit informal, Charles Michel decide cine este invitat la dineul cu liderii UE.

Rivalitatea istorică dintre Michel și von der Leyen irită capitalele europene

Există o reacție negativă puternică din partea capitalelor europene împotriva sugestiei lui Michel, au declarat diplomații și oficialii citați. Rivalitatea istorică dintre Michel și von der Leyen joacă un rol cheie în această iritare. Multe capitale europene au impresia că Michel încearcă să îi saboteze pe von der Leyen la sfârșitul mandatului ei, încercând să împiedice tentativa ei de a obține un al doilea mandat pentru președinția Comisiei.

În discuțiile cu liderii UE și consilierii lor, Michel a sugerat excluderea lui von der Leyen de la întâlnire, deoarece ea este candidatul cap de listă pentru Partidul Popular European și dorește să obțină un al doilea mandat în fruntea instituției.

Liderii trebuie să se pună de acord asupra viitorilor președinți ai Comisiei Europene, Consiliului European și Parlamentului European, precum și asupra viitorului Înalt reprezentant pentru acțiune externă și politica de securitate.

Unii suspectează că Michel plănuiește un complot pentru a se introduce pe sine însuși în cursa pentru pozițiile de top, vizând funcția de șef al diplomației UE.

"Dacă vrea să o elimine pe ea din cameră, ar trebui să se elimine și pe el", a declarat un diplomat al UE. Un purtător de cuvânt al lui Charles Michel nu a răspuns solicitării de a comenta acuzația.

Actuala dilemă este una fără precedent, scrie Politico.eu. De când ideea sistemului candidaților capi de listă a fost adoptată în 2014, nu a existat un președinte al Comisiei Europene la final de mandat care să vizeze un al doilea termen.

"Există o oarecare iritare", a declarat un alt diplomat despre planurile lui Michel. Această iritare este atât în cadrul cabinetului lui von der Leyen, cât și în rândul liderilor UE, a adăugat un al doilea diplomat.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile