Antena 3 CNN Externe Charles Michel l-a certat pe Orban printr-o scrisoare, după ”misiunile de pace” ale premierului ungar

Charles Michel l-a certat pe Orban printr-o scrisoare, după ”misiunile de pace” ale premierului ungar

Președintele Consiliului European, Charles Michel, i-a dat o replică dură lui Viktor Orban pentru ceea ce premierul ungar a numit „misiuni de pace” prin vizitele la Kiev, Moscova, Beijing și Washington, scrie Politico.

”Președinția rotativă a Consiliului nu are niciun rol în reprezentarea Uniunii Europene pe scena internațională și nu a primit niciun mandat din partea Consiliului European pentru a se angaja în numele Uniunii”, i-a transmis printr-o scrisoare Charles Michel lui Viktor Orban. „Acest lucru a fost clarificat chiar înainte de vizita dumneavoastră la Moscova și acest lucru a fost ulterior reiterat de Înaltul Reprezentant [Josep] Borrell în declarația sa din 5 iulie”, a continuat președintele Consiliului European.

Scrisoarea lui Charles Michel este o replică după ce Orban a transmis printr-o notă „concluzii și sugestii” în urma „misiunilor sale de pace”, inclusiv vizita la Donald Trump la Mar-a-Lago. Citând discuțiile sale cu Trump, Orban a susținut în nota din 12 iulie că „poate afirma cu siguranță că la scurt timp după o victorie electorală, [Trump] nu va aștepta până la învestirea sa, ci va fi gata să acționeze imediat ca un intermediar de pace. El are planuri detaliate și bine întemeiate pentru asta”, fără să dea alte detalii despre aceste planuri.

În răspunsul său, Michel menționează „angajamentul neclintit al Uniunii Europene de a sprijini Ucraina și poporul său atât timp cât este nevoie și cât de puternic este nevoie” și respinge afirmația lui Orban că UE ar avea „o politică pro-război”. „Rusia este agresorul, iar Ucraina este victima care își exercită dreptul legitim la autoapărare”, scrie Michel.

Scrisoarea lui Michel vine pe fondul unor critici puternice față de modul în care Ungaria gestionează președinția Consiliului.   

Din ce în ce mai exasperată de obstrucționarea politicii externe a UE de către Viktor Orbán, Bruxelles-ul a decis să facă un pas fără precedent și să boicoteze summitul pentru afaceri externe al Ungariei de luna viitoare. Miniștrii de externe ai Uniunii Europene urmează să ”șunteze” Ungaria organizându-și propriul summit pentru afaceri externe în august, în loc să călătorească la Budapesta pentru evenimentul premierului Viktor Orban, scria Politico acum câteva zile. Ungaria, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, intenționează să găzduiască un summit pentru afaceri externe la Budapesta în perioada 28-29 august - o oportunitate primordială pentru Orbán de a încerca să modeleze agenda de politică externă a blocului european și pentru ministrul său de externe Péter. Szijjártó să stea în lumina reflectoarelor.

Dar după ce Orban a obstrucționat ajutorul pentru Ucraina și a plecat la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin  și apoi cu Xi Jinping, vizite pe care nu le-a coordonat cu ceilalți 26 de lideri naționali ai UE, mulți miniștri de externe au căutat o modalitate de a evita să devină recuzită în ceea ce privește ei cred că ar fi un alt spectacol de propagandă al lui Orbán. Șeful politicii externe al UE îi va convoca pe miniștri la un consiliu „formal” pentru afaceri externe în același timp cu summitul lui Orbán, susțin trei diplomați UE, sub rezerva anonimatului.

Prin boicotarea summitului său de afaceri externe, miniștrii speră să limiteze trollingul Ungariei. „Dacă există un consiliu formal pentru afaceri externe, organizat de înaltul reprezentant [Borrell] în aceeași zi, miniștrii nu vor putea merge la Budapesta”, a spus unul dintre diplomați. Un altul a adăugat că, boicotând întâlnirea de la Budapesta, ceilalți miniștri de externe au vrut să „trimită un semnal clar că Ungaria nu vorbește în numele UE”.

Chiar înainte de războiul Rusia-Ucraina, tensiunile dintre UE și Ungaria creșteau deja de ani de zile. Sub Orbán, țara a regresat în privința normelor democratice și a statului de drept, precum și a perturbat buna funcționare a UE prin blocarea adoptării legilor sau a finanțării pentru a obține concesii în domenii care nu au legătură.

Miniștrii altor țări din UE au fost dispuși să arate Ungariei răceală. La prima ședință a președinției Ungariei, găzduită la Budapesta pentru a discuta despre politica industrială, s-au prezentat doar șapte miniștri din alte țări . Nici un comisar nu a participat.

Boicotarea a ceea ce se presupune a fi un eveniment major pentru țara care deține președinția UE este menită să mai reducă din vântul din pânzele lui Orbán.

Planul a fost deja discutat informal cu mai multe țări UE, inclusiv Franța și Germania. Miercuri, echipa lui Borrell va prezenta planul celor 27 de reprezentanți permanenți ai UE. 

 

 

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion