În acest weekend, monumentele Brașovului vor fi puse în valoare prin evenimente şi spectacole pentru a-ncuraja turismul în vechea cetate de la poalele Tâmpei. Cu un spectacol medieval, piese de teatru, show de lumini, momente muzicale, se va redeschide și Cetățuia, unul dintre monumentele istorice ale Brașovului care a făcut obicetul unui litigiu de 7 ani între stat și Aro Palace SA, întorcându-se, în cele din urmă, în proprietatea publică a statului român, după ce procesul a fost câștigat de Primărie, la sfârșitul anului trecut.
Brașovul este unul dintre cele mai mari şi dintre cele mai importante oraşe turistice ale României, fiind ridicat pe vechea cetate Korona. În Brașov ajung anual peste două milioane de vizitatori români și străini. Străzile centrului istoric sunt în permanență pline, în toate anotimpurile, pentru că orașul din inima țării și împrejurimile pline de semne ale istoriei, la fiecare pas, pot fi cea mai bună alegere pentru excursii și vacanțe.
Vechea cetate Korona și-a păstrat caracteristicile medievale, vizibile la tot pasul. Cetatea Brașovului a fost ridicată între secolele XIII și XVII, din nevoia de apărare împotriva invaziilor turcilor și tătarilor. Centrul istoric al Brașovului este spectaculos. În Piața Sfatului se află vechea primărie, Rathaus sau Casa Sfatului, clădire construită în anul 1420, care, la prima vedere, pare de mici dimensiuni, dar cei care o vizitează pot descoperi că spațiul oferă dimensiuni nebănuite, care parcă se dilată, de la un culoar la altul, de la o sală de expoziție la alta.
[GAL layout="2"]Din Piața Sfatului se poate porni către Biserica Neagră - cel mai vizitat obiectiv turistic - sau către vechea Casă a Negustorilor, construită între anii 1539-1545 la cererea soției judelui Brașovului. Locul este mereu animat de sutele de brașoveni sau de vizitatori care se opresc, măcar pentru o cafea sau un ceai, la cafenelele și restaurantele așezate de jur-împrejurul pieței.
Cetatea Korona avea șapte bastioane, unite prin ziduri puternice de apărare. Bastioanele erau încredințate breslelor, după modelul medieval, fiind dispuse la o distanță de aproximativ 110 m distanță unele de altele. În vremurile de glorie ale cetății Brașovului, sistemul de fortificații avea 28 de turnuri, din care astăzi nu mai există decât șase.
În zona de sub Tâmpa mai pot fi admirate și astăzi Bastionul Țesătorilor, Bastionul Postăvarilor. „Kilometrul zero” al unei excursii pe urmele istoriei cavalerilor teutoni care au ridicat cetatea Kronstadt (Orașul Coroanei) este Piața Sfatului, loc încărcat de istorie, care poate fi considerat „inima” vechii cetăți a Brașovului. Toate celelalte obiective turistice ale Brașovului se află în vecinătatea acestui punct central al cetății de astăzi.
Cetățuia este una dintre aceste fortificații ridicate pe colina cu punctul cel mai înalt de pe zidurile care împrejmuiau cetatea medievală. Locul a fost transformat în hotel și restaurant, încă din perioada comunistă, apoi a trecut în proprietatea Aro Palace SA, după 1990, fiind unul dintre cele mai apreciate restaurante ale Brașovului, o lungă perioadă de timp. Aici s-au organizat și evenmente foarte apreciate de public, până când s-a declanșat conflictul între Aro Palace și statul român. După acest prim eveniment organizat în weekend, Cetățuia va fi redată circuitului turistic, în urma unui proces de reamenajare.