Antena 3 CNN Life Travel Cetatea Rupea, din inima Transilvaniei

Cetatea Rupea, din inima Transilvaniei

Diana Scarlat
2 minute de citit Publicat la 14:30 28 Apr 2023 Modificat la 14:30 28 Apr 2023

Localitatea Rupea a devenit cunoscută pentru turiștii români și străini după ce a fost renovată cetatea și s-a amenajat Muzeul de Etnografie. Despre această zonă, unii arheologi au spus că ar fi fost locuită de 3.000 de ani, iar acolo unde a fost ridicată cetatea este posibil să fi fost o veche așezare. Au fost analizate câteva obiecte găsite de arheologi, pentru a se stabili vechimea acestei localități. Anul primei sale consemnări documentare este 1324, dar există indicii care arată că fusese ridicată, în forma actuală, cu cel puțin câteva decenii înainte de atestarea documentară.

Ignorată foarte mulți ani, Cetatea Rupea a devenit unul dintre obiectivele turistice importante în circuitele culturale din sud-estul Europei. A fost redată circuitului turistic din 2016, după finalizarea lucrărilor de reabilitare, cu ajutorul unui proiect finanțat din fonduri europene. Turiştii care ajung în această pot vizita și Muzeul de Etnografie din centrul localității, pentru a-nțelege mai bine cum trăiau oamenii de aici, în mare parte sași. Există un bilet comun, care permite accesul atât în cetate, cât şi la muzeu.

Muzeul de Etnografie de la Rupea este o secţie a celui de la Braşov şi s-a înfiinţat, în forma actuală, în 2008. Spaţiul de acum este mult mai generos decât cel al muzeului vechi. Colecţiile prezintă aspecte din viaţa locuitorilor din zona Rupea. În sala centrală de la parter este prezentată o scenă de sărbătoare din satul Viscri: cu o zi înainte de Sfinţii apostoli Petru şi Pavel, fetele adunau flori de câmp, iar băieţii adunau frunze de stejar şi împleteau coroane.

Costumele tradiţionale din expoziția permanentă a mjuzeului sunt foarte valoroase, fiind chiar cele purtate de mai multe generaţii de saşi de la Viscri, achiziţie mai veche a Muzeului de Etnografie, care până nu demult au stat închise în depozitele muzeului din Braşov, iar acum sunt expuse la Rupea, pentru a putea fi admirate de publiccul larg.

Tot aici, în Muzeul de Etnografie de la Rupea, pot fi admirate uneltele străvechi de pescuit pe Olt şi pot fi comparate cu cele existente şi astăzi în unele zone ale ţării. Doar denuirile diferă, în cele mai multe cazuri. Dacă parterul este dedicat sărbătorii coroanei şi pescuitului tradiţional pe Olt, etajul dezvăluie secretele vieţii tradiţionale a românilor şi saşilor din această regiune, prezentând vizitatorilor interioare ale caselor tradiţionale româneşti şi săseşti din zona Rupea.

Copiii din Rupea şi din localităţile învecinate au descoperit tezaurul de la Muzeul de Etnografie prin vizitele şi atelierele de lucru organizate prin programul Şcoala Altfel. Muzeul are parteneriate educaţionale cu şcolile din zona Rupea şi elevii pot participa la ateliere care îi învață îndeletnicirile tradiţionale din zona Brașovului. Dintre turiştii care ajung la cetate vizitează muzeul mai ales cei veniți din alte țări, fiind mai curioși decât românii.

Cei mai mulți vizitatori sunt în circuite turistice care leagă, de obicei, cetățile din zona Brașovului și bisericile fortificate – Rășnov, Saschiz, Feldioara, Prejmer, etc. Circuitele turistice mai complexe fac legătura cu Viscri, unde se vizitează satul intrat integral în patrimoniul mondial UNESCO, dar și Sighișoara. Iar cei care petrec mai multe zile în această zonă se pot bucura de plimbări cu bicicleta în pădure, între Viscri și Sighișoara.

Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole