Antena 3 CNN Actualitate Locale Cetate medievală luată cu asalt cu excavatorul de căutători de comori, în Alba. Oamenii săpau după o găleată de aur

Cetate medievală luată cu asalt cu excavatorul de căutători de comori, în Alba. Oamenii săpau după o găleată de aur

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 11:35 20 Feb 2023 Modificat la 11:36 20 Feb 2023

Mai mulţi căutători de comori au fost surprinși săptămâna trecută în timp ce căutau o găleată și un lanț din aur, cu excavatorul în cadrul cetăţii Zebernicului, din comuna Vințu de Jos, județul Alba.

În urma verificărilor efectuate pe 12 februarie 2023, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Vințu de Jos au constatat că lucrările de excavare erau efectuate în perimetrul de protecție al Cetății Zebernicului. Doi dintre bărbați aveau asupra lor patru detectoare de metale, fără ca pentru două dintre acestea să dețină autorizație. Toate cele patru detectoare, care au fost introduse în zone de protecție a Cetății Zebernicului, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.

[GAL layout="5"]

Un bărbat în vârstă de 45 de ani, din județul Cluj s-a ales cu o amendă de 25.000 de lei pentru că deținea două detectoare de metale fără autorizaţie.

Citeşte şi: Un bărbat din Constanţa a găsit un vas plin cu monede romane îngropate de aproape 1800 de ani

„În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică și accesul cu detectoare de metale sau utilizarea lor în zonele de patrimoniu arheologic, fără autorizație prealabilă, fapte prevăzute și pedepsite de același act normativ”, a transmis Inspectoratul Poliţiei Judeţene Alba.

Povestea găleţii de aur din cetatea Zebernicului

Cetatea Zebernicului este cunoscută ca fiind cea mai puternică cetate țărănească de refugiere din secolul al XIII-lea (după 1241), din zona de sud-est a Transilvaniei.

Localnicii din satul Valea Vințului povestesc că în cetate s-ar fi aflat o fântână adâncă de câțiva zeci de metri, zidită cu lespezi de piatră aduse tocmai de la Piatra Dublii. Mai mult de atât, se spune că această fântână avea găleata și lanțul din aur, în semn de respect pentru puritatea apei din adâncurile pământului.

Tot din poveștile bătrânilor, se mai spune că într-o zi s-a rupt lanțul de la fântână și a căzut cu tot cu găleată în fundul fântânii, fără să mai intre cineva să le scoată de teamă că ar fi putut să cadă lespezile de piatră. Fântâna s-a surpat și a devenit una cu pământul, potrivit alba24.ro.

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole