Anchetatorii au intrat pe fir după ce unii dintre cumpărători au ajuns la spital din cauza COVID şi au recunoscut că s-au vaccinat prin metoda "la chiuvetă".
Direcția Națională Anticorupție efectuează percheziții la mai multe adrese din Bihor și Satu Mare, într-un dosar care vizează funcționari publici bănuiți de corupție în contextul campaniei de vaccinare anti-COVID.
Din primele informații, totul ar fi început de la pacienți infectați cu COVID-19, care, odată ajunși în spitale, au recunoscut că, deși dețineau certificate de vaccinare, ei nu au fost vaccinați.
Anchetatorii ar fi fost șocați de sumele de bani pe care le-au găsit la domiciliile persoanelor vizate. Este vorba despre zeci de mii de euro.
Printre persoanele care s-au vaccinat la vama Petea se numără și funcționari publici. De altfel, vizată de percheziții este și o asistentă de la Direcția de Sănătate Publică.
Potrivit surselor citate, un certificat fals de vaccinare costa aproximativ 300 de euro.
Știrea inițială
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și fals, comise de către funcționari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid
Chiar în aceste momente, procurorii Direcției Naționale Anticorupție, structura teritorială Oradea, efectuează 13 percheziții în Satu Mare și în Bihor, dintre care o percheziție la Vama Petea din Satu Mare. Mai exact, la centrul de vaccinare care se află în incinta vămii.
Potrivit surselor Antena 3 este vorba despre 50 de persoane care, în această după amiază, vor fi duse la audieri, la sediul DNA din Oradea.
Din primele informații, se pare că medicii și asistentele, cu complicitatea celor de la DSP, ar fi emis certificate false de vaccinare. Doritorii mergeau la centru și primeau certificatul de vaccinare, în ciuda faptului că serul nu le era administrat.
Sursele citate spun că ar fi vorba despre aproape 3.000 de certificate de vaccinare false emise.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals, comise de către funcționari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid.
În cursul zilei de 16 noiembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 13 locații, situate pe raza județelor Bihor și Satu Mare, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în comunicatul DNA.